Zwarte zaterdag

Naar aanleiding van de nieuwsberichten in de media over zwarte zaterdag, dat is vandaag dus, wil ik ook niet achter blijven. Met mijn altijd spiedende blik naar nieuwtjes, kwam ik een paar dagen geleden al paniekberichten tegen over de komende drukte op de wegen. Ook las ik een oproep in de Telegraaf: “Stuur uw ervaringen, stond u ook in de file op zwarte zaterdag?”

De crisis is zeker op vakantie?

Heerlijk, even geen crisis, lijkt het. Wat zullen we ons nog druk maken over miljoenentekorten? Wie had het ook weer financieel slecht? Als dat dezelfde mensen zijn die nu een vakantie kunnen betalen, liters benzine extra moeten kopen omdat filerijden nu eenmaal duur is, en blijkbaar een auto hebben…

Niet voor iedereen

Als je erg krap zit, neem ik aan dat een vakantie niet het eerste is waar je geld aan wilt uitgeven. Het lijkt me best frustrerend, als je net je boodschappen kunt betalen, en dan mensen hoort klagen hoe erg het was in de file.

Mijn oproep: Niet klagen!

Ik zou een oproep willen doen aan de mensen die inderdaad in de file stonden: Besef je, wat een geluksvogels jullie zijn? Heb niet de moed om te klagen hoe heet het was in Spanje. Heb niet de moed om te klagen dat het vliegveld zo druk was. Kom helemaal niet aan met klachten over te weinig keus bij het ontbijtbuffet.

Toch last van zwarte zaterdag?

Als je toch met de zwarte zaterdag te maken hebt, komt dat vast niet onverwachts. Is het mogelijk, om er dan maar iets leuks van te maken? Je kan je erop voorbereiden, die files waarin je komt, waren allang bekend. Het tijdstip van vertrek kan al schelen, maar je kan ook een alternatieve route door allerlei dorpjes uitstippelen.

Het duurt wel veel langer dan als je de snelweg neemt, maar dat is wel de tijd berekend zonder files.
Het voordeel is, dat je door gebieden rijdt waar je normaal niet zou komen. Wij zetten meestal de navigator in de auto op kortste route, en de snelwegen uit. Dit betekent, dat je hemelsbreed de kortste weg rijdt. Soms kom je door een gehucht, waarvan je anders nooit zou weten dat het bestond.

Als je dit zat bent, kan je altijd de snelwegen weer aan zetten, snelste route activeren, en kijken of de ergste file achter de rug is. Je hebt in ieder geval meer gezien dan alleen stilstaande auto’s

Planning

Als je echt een hekel hebt aan de zwarte zaterdag, kan je dan met je vakantieplanning daar rekening mee houden? Misschien scheelt het een hoop frustratie, als je niet in het weekend gaat rijden. Je levert dan een of meerdere dagen in, maar krijgt er een rustigere reis voor terug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *