Zuinigdoen op vakantie

Wij zijn een weekje in Duitsland op vakantie geweest. En ook daar ontkwam ik er niet aan, ik bedacht allerlei dingen waarop je kan letten om toch geld te besparen.

Een voordelige manier van overnachten, is een huisje van particulieren huren. Dit is veel goedkoper dan een hotel, en minder druk.

In Duitsland verhuren mensen vaak een benedenverdieping van hun eigen huis (dat voor Nederlandse begrippen erg groot is). Dan heb je een eigen ingang en eigen keuken, badkamer en keuken.
Het eerste voordeel is de vrijheid die je hebt, je bent niet verplicht om op een vastgestelde tijd te gaan eten, of uit eten te gaan (daar ontkom je niet aan in een hotel).
Zelf eten maken is goedkoper dan uit eten gaan, dus zoek je een voordelige supermarkt op. In Duitsland staan meestal een paar verschillende supermarkten vlak bij elkaar, dat maakt het vergelijken makkelijker.
In de supermarkt ontdek je vervolgens dat sommige producten veel goedkoper zijn dan thuis (inslaan dus), en andere dingen juist schrikbarend duurder (meenemen van huis).

Wat neem je mee op vakantie?

Onze ervaring is, dat er vaak al bepaalde artikelen in het huisje staan, omdat de vorige huurders het niet meenamen. Je kan dus eerst kijken, wat er staat, zodat je dat niet hoeft te kopen. Meestal staan er al afwasmiddel, zout, lucifers, filterzakjes, soms vaatwastabletten en handzeep. Dat is al een besparing.
Het is handig, om zelf afsluitbare bakjes mee te nemen van huis (van de chinees bijvoorbeeld), waarin je je eigen koffie (bijvoorbeeld) in doet. Als je aan het eind van je vakantie wat over hebt, hoef je het niet achter te laten (of erger nog, weggooien).

Let op het voordeel

Drogisterij-artikelen zijn veel goedkoper in Duitsland, en er is ook veel meer keus in shampoos, badschuim, smeerseltjes, vitaminepilletjes . Dat scheelt soms meer dan een euro per fles, en als er een draaidop op zit, kun je ook halve flessen mee terugnemen zonder dat ze lekken. De namen van artikelen zijn bijna altijd in het Duits op het etiket, terwijl wij gewend zijn aan allerlei talen op etiketten.
Wijn en sterkere drank is gewoon in de supermarkt te koop, en scheelt meerdere euro’s per fles. Kamillethee kost vijftig cent voor 25 zakjes, dat nemen we altijd mee.

Aardappels zijn juist veel duurder, groente ook vaak, en de koffie smaakt niet zo lekker als thuis. Als je ruimte in de auto hebt, zou ik die zelf meenemen. De ruimte kan je op de terugweg benutten door allerlei koopjes mee te nemen.

Statiegeld en lege flesjes

Als je op vakantie gaat, is het handig om kleine flesjes mineraalwater mee te nemen. Het is goedkoper dan ergens langs de weg wat te gaan bestellen, en makkelijker tijdens het rijden.
Bewaar de lege flesjes! Bij ons betaal je alleen statiegeld op de grote flessen, in Duitsland betaal je ook voor de kleine flesjes. Dat kan aardig oplopen als je het niet in de gaten hebt.

Voordat je vakantie om is, kan je de flessen water (grote flessen zijn natuurlijk goedkoper) overgieten in de kleine Nederlandse flesjes. Dan kun je vervolgens de statiegeldflessen nog even inleveren, want Duitse Aldi-flessen en Lidl-flessen kun je niet in Nederlandse filialen inleveren.
Je kan ook lege flesjes uit Nederland gebruiken om resten koffiemelk of vruchtensap in te doen. Een koelbox is dan wel aan te raden, anders kom je met zure koffiemelk thuis.

Is het lang houdbaar?

Als je denkt dat je voordelig uit bent, en dus extra veel gaat kopen, kijk dan wel even naar de houdbaarheidsdatum. Als je teveel meeneemt, en dat later weg moet gooien omdat de inhoud bedorven is, ben je uiteindelijk nog duur uit.

1 thought on “Zuinigdoen op vakantie”

  1. Sommige vakantietips zijn prima. Het probleem is alleen dat ik sinds een aantal jaar weduwe ben.
    Dus je bent afhankelijk met vakantie van anderen. Met hotels etc. ben je duurder uit. De meeste
    dingen zijn voor meerdere personen. Heb geleerd om alles in porties te delen. Mochten bezuinigings-
    dingen voordoen dan meld ik het graag aan je. O ja wanneer ik naar mijn dochter ga zie ik vaak dat
    je dingen rechtstreeks bij de boer kunt kopen. Dat scheelt best veel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *