Zuinig doen, maar niet altijd!

Deze keer vertel ik over de andere kant van zuinig doen, namelijk het geld besparen zonder doel. Zoals je weet, ben ik grote voorstander van bespaartips en geen geld uitgeven als het niet hoeft. Maar er zijn mensen die om een onlogische reden niet van hun geld kunnen genieten, terwijl ze het wel hebben.

Misschien ken je zo iemand, of ben je zelf zo (geworden). Het kan gebeuren, dat je het idee hebt, dat je zuinig moet doen, alle plezier verliest, terwijl je eigenlijk niet zuinig hoeft te doen. Daarom wil ik een paar voorbeelden geven van situaties die ik ken, en waar nu niets meer aan te veranderen is.

Zuinig doen voor later

Er was een man die altijd hard had gewerkt. Omdat vroeger de regeling voor pensioenopbouw anders was dan nu, had hij (voor zijn idee) niet genoeg opgebouwd voor een mooie “ouwe dag”. Dus legde hij daar veel geld voor apart. Hij moest daardoor wel extra uitkijken wat hij uitgaf, maar hij zorgde goed voor later.
Achteraf viel zijn pensioen best mee, en zat hij erg royaal…. Helaas werd hij maar 67, dus had hij niet veel aan zijn opgespaarde geld.

Zuinig met energie

Ik kom bij meerdere mensen, die de hele dag in de keuken zitten aan de keukentafel. Dan hoeven ze niet de hele kamer te verwarmen, en een lamp boven de tafel is voldoende. Een mooi bankstel in de kamer hebben, maar toch liever op een harde keukenstoel zitten. Ze besparen wel energie, maar doe je jezelf niet tekort op die manier? Als je moet bezuinigen, is het wel een goeie tip. Maar anders zou ik toch nog eens bedenken of dit het waard is.

Voor wie spaar je?

Een ander voorbeeld is van een vrouw, die geld genoeg heeft, maar het niet wil of kan uitgeven. Ze is al bejaard, en altijd vrijgezel gebleven. De gezondheid is goed, maar waarschijnlijk zit er psychisch iets in de weg, waardoor ze geen nieuwe spullen wil kopen, en met oude versleten meubeltjes zit. Haar kleren zijn minstens dertig jaar oud, maar als het niet stuk is, ga je toch geen nieuwe kopen?

Ondanks hulp van kennissen, die mee willen gaan om te winkelen, lukt het niet om er iets aan te veranderen. Ze geniet van het hoge banksaldo, dat wel. Het zijn maar cijfertjes, als je er niks mee doet. Er is niemand aan wie ze het geld nalaat, misschien dat er een verre nicht opgedoken wordt die niet bekend is…..

Gezondheid is onbetaalbaar

Het laatste voorbeeld gaat over een echtpaar. De vrouw vertelde me laatst, dat ze altijd zo zuinig waren geweest. Nu zouden ze wel twee nieuwe auto’s kunnen kopen (haar woorden), alleen zijn ze allebei zo ziek, dat ze de deur niet meer uit kunnen. Nu beseft ze, dat ze beter wat meer van hun geld hadden kunnen genieten. Dat is triest, hadden ze maar….

En wat is nu wijsheid?

Dat is het probleem,  je weet niet wat er boven je hoofd hangt. Je moet proberen geld over te houden voor onvoorziene omstandigheden, zoals een kapotte wasmachine of een auto die vervangen moet. Soms moet je ploeteren om het eind van de maand te halen. Maar probeer wel te genieten van wat je hebt. Of het nu veel is of weinig, je leeft nu, en alles voor je uitschuiven kan weleens een verkeerde keus zijn.

Schrijf dit ergens op, als geheugensteuntje:

BESPAAR ALS HET MOET,
MAAR WEET WAARVOOR JE HET DOET!

Het is handig, om af en toe even bij stil te staan.

Ook wat kleine voorbeelden:

In het klein hebben we er zelf ook weleens mee te maken: een jurk laten hangen in de kast, voor ooit (en dan blijkt de stof vergaan). Eten bewaren en dan vergeten, tot het bedorven is (had het maar aan iemand anders gegeven). Een plantje dat eigenlijk dood is niet weggooien, wie weet komen er nog blaadjes aan (en dus met een armoedige vensterbank blijven zitten).

Heb je zelf weleens zoiets gedaan of gehoord? Stuur je verhaal eens door, het zet anderen ook aan het denken. Hoe ver moet je gaan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *