Zelf bramen plukken?

Bijna ieder jaar ben ik van plan om bramen te gaan plukken. Het is gratis, makkelijk te vinden en vol vitamines. Toch komt het er vaak niet van, en denk ik er pas aan als het seizoen voorbij is. Wat een geluk dat de natuur toch een paar weken achterloopt, vanwege het kouwe voorjaar (bijna vergeten, na deze mooie zomer). Er staan nog genoeg rijpe bramen, je moet iets meer zoeken dan een paar weken geleden, maar ze zijn er nog.

Bramen plukken strafbaar!

Omdat ik bramen plukken een goeie besparingstip vind, wil ik hier een blog over schrijven. Wat voor bramen geldt, is natuurlijk ook van toepassing op bosbessen, vlierbessen, cranberries (als je op Terschelling komt) en frambozen. Nietsvermoedend begon ik mijn idee uit te werken. Toen kwam ik er achter, dat dit onschuldige plukken STRAFBAAR is! Toevallig (of heb ik geluk met de timing?) stond er in de krant een artikeltje over iemand die een boete had gekregen voor het plukken van bramen.
Het is trouwens leuk om gratis de krant op internet te lezen, en dan ook de reacties van de lezers op het artikeltje.

Volgens de wet…

Verder speurwerk gaf me de uitleg waarom er een boete werd uitgeschreven: volgens het Wetboek van Strafrecht artikel 314 valt bessen plukken onder stropen! Zelfs bladeren meenemen zou strafbaar zijn…. Dus geen mooie herfstbladeren meenemen, de maximale straf kan een maand gevangenis betekenen. Ik denk niet dat er iemand is, die de wet zo hard hanteert, maar als je de wet letterlijk volgt, mag het dus niet. “Te veld staand, of na de oogst achtergebleven veldvruchten wegnemen” …ai ai, wat jammer.

Dan maar goedkoop

Om niet de hoofdprijs voor bramen te hoeven betalen op de markt of in de supermarkt (nu 150 gram €2,79), heb ik hier hele legale tips: Koop één keer een vruchtenstruik voor een paar euro, en je hebt er jaren gratis oogst van. Het eerste jaar moet je er nog niet te veel van verwachten, maar het wordt ieder jaar meer.

Wij hebben in een zielig hoekje een aalbessenstruik neergezet, en we doen er helemaal niks aan. Toch geeft ie ons ieder jaar heel veel besjes, en dan denk ik er wel aan om een beetje water te geven als bedankje. Maar op campings zie je ze ook groeien in totaal verwilderde struiken. Je hoeft er geen goeie tuinman voor te zijn bedoel ik.

De zelfplukboerderij

De volgende mogelijkheid kost iets meer tijd en geld. Ga eens naar een zelfplukboerderij. Als je er dicht in de buurt woont, is de besparing het grootst, anders kun je het zien als een dagje uit (dat kost meestal ook iets meer, dan in de buurt blijven). Zoek er eentje die niet te ver weg is, en bedenk vooraf hoeveel je uit wil gaan geven. In je enthousiasme, kan je met emmers vol bramen toch nog veel geld kwijt zijn….

Bij het zelf plukken van bessen of bramen, betaal je per gewicht wat je geplukt hebt. Ik hoorde dit jaar, dat iemand vier euro betaalde voor een kilo bosbessen. Dat is wel veel goedkoper dan de omgerekende supermarktprijs €18,60 per kilo. Alleen krijg je dan geen vieze handen, en krijg je er een plastic bakje bij.

Als je besluit om met meerdere mensen naar een plukboerderij te gaan, kan je de benzinekosten delen. Ook kan je voor meerdere mensen plukken, en iets extra in rekening brengen voor het werk en de benzine. Maar het is gewoon ook leuk om te doen.
Afhankelijk van de tijd van het jaar, en de boerderij, kun je aardbeien, bramen, appels en nog veel meer plukken. Kijk alleen uit dat je niet teveel plukt, dat moet je wel betalen en krijg je niet eens op. Vers geplukte bramen kun je wel invriezen, maar wacht er niet te lang mee (dan gaan ze rotten) en spoel ze goed af.

Wat doe je er mee?

Er zijn mensen, die zelfgemaakte jam maken van geplukte vruchten. Het is erg lekker, maar niet echt goedkoop.
Van geplukte bramen kun je ook bramensap maken: je wast ze eerst, dan kook je de vruchten al roerend, vervolgens giet je het mengsel door een zeef (voor de pitjes en velletjes), en klaar is je sap. Als je extra zuinig wil zijn, kan je het mengsel uit de zeef mengen met wat water en nog even laten koken, vervolgens weer door de zeef gieten en dit sap bij het sterkere eerste sap doen (of gewoon opdrinken omdat het minder sterk is).
Natuurlijk kan je het fruit ook gewoon opeten, of verwerken in een cake of tussen bladerdeeg (goedkope variatie op een appelflap).

4 thoughts on “Zelf bramen plukken?”

  1. bramen of andere vruchten plukken in het wild, bah, ik heb een paar keer gezien dat een hond zijn poot optilde en tegen de bramen plaste, geloof me dan lust je ze niet meer uit het wild, ook al was je ze nog zo goed af, alleen het idee al…. brrr

  2. Hè bah, dan zou ik maar wat hoger gaan zoeken….. En voor alle zekerheid de gevonden bramen koken, dan is het wel veilig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *