Zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen zien we steeds vaker in ons straatbeeld verschijnen. Niet zo gek als je kijkt naar de subsidies die je ervoor zou kunnen krijgen. Tenminste, als je er op tijd bij bent met de aanvraag. Het is dan wel de taak dat je gaat kijken naar de panelen en op welke manier je ze op jouw dak wilt hebben liggen. Je kunt hiervoor zonnepanelen vergelijken. Door een vergelijking te maken kun je de zonnepanelen voor een goede prijs aanschaffen en direct gaan profiteren van de besparingen die je hiermee op jaarbasis kunt maken. Je moet echter wel met veel zaken rekening houden. Door middel van onderstaande informatie weet je alles over deze manier van groene energie opwekken en kun je aan de slag gaan met het vergelijken van de bedrijven in de buurt.

Zonnepanelen vergelijken voor een besparing

Zonnepanelen vergelijken kan de beste manier zijn om jouw portemonnee te besparen. Het zorgt er namelijk voor dat je tegen een schappelijke prijs de panelen op jouw dak kunt krijgen. Hierdoor kun je gelijk beginnen met het opwekken van jouw eigen energie, zodat je de energieleverancier alleen nog maar nodig hebt om deze energie in het net te kunnen krijgen. Het is echter niet eenvoudig om de beste zonnepanelen uit te zoeken. Er bestaan veel verschillende merken en de kleur kan ook nog een grote rol spelen bij de hoeveelheid stroom die opgewekt wordt. Je wilt immers zorgen voor een lagere stroomrekening en dat je geen hinder ondervindt van de prijsstijgingen van energieleveranciers.

Waar je op moet letten

Echter zijn er een aantal zaken waar je op moet gaan letten voordat je overgaat op zonnepanelen vergelijken. Dit zijn onder andere:

  • Of jouw dak geschikt is
  • Of je een totaalpakket krijgt
  • Wat de installatiekosten zijn
  • De hoeveelheid panelen die je aan moet schaffen
  • De verwachte opbrengst
  • De kosten van de zonnepanelen

Het aantal panelen en de geschiktheid van het dak

De geschiktheid van het dak is een belangrijk onderdeel van de zoektocht. Je hebt namelijk een ruim dak nodig, waar minimaal 8 panelen op gaan passen. Voor veel huishoudens is 16 zonnepanelen het maximum. Dit komt neer op een dakoppervlak van 15 tot 30 vierkante meter. Daarbij moet je ook rekening houden met dakramen en dakkapellen, zodat er hiervoor ook nog een oplossing gevonden kan worden. Zonnepanelen vergelijken gebeurt daarom pas zodra je weet dat jouw dak geschikt is. Daarbij is de ligging van het dak ook een belangrijke. Een dak gericht naar het zuiden zal uiteraard meer opleveren dan wanneer het dak naar het oosten, westen of noorden ligt. Hier moet je dan ook rekening mee houden bij het aanschaffen van jouw zonnepanelen en het berekenen van de verwachte opbrengsten.

De verwachte opbrengst

De verwachte opbrengsten moeten daarom altijd mee berekend worden bij het zonnepanelen vergelijken. De kosten van de zonnepanelen zijn namelijk over het algemeen 3000 tot 4000 euro. Per jaar levert het systeem tussen de 400 en 800 euro op, afhankelijk van het aantal panelen dat jij op jouw dak hebt liggen in combinatie met de ligging van het dak. Dit betekent dat je in ongeveer 7 of 8 jaar tijd jouw panelen terugverdiend hebt. De opgewekte energie kun je immers in jouw eigen huishouden gebruiken, of gaat terug naar het energienet. Alle energie die je verbruikt wordt verrekend met de energie die je zelf hebt opgewekt, waardoor je vaak niet voor de stroom betaalt. Je moet dan wel voldoende zonnepanelen op het dak hebben liggen om de volledige energierekening op 0 uit te laten komen.

Alles van het vergelijken

Onderstaande tabel geeft in het kort enkele andere punten van het zonnepanelen vergelijken zien. Zo weet je waar je nog op kunt gaan letten.

Letten opInformatie
Het pakket dat geleverd wordtAls je zonnepanelen aanschaft, kun je dit in combinatie met de omvormer en alle andere benodigdheden verkrijgen. Echter zijn er ook leveranciers die deze niet direct mee berekenen in de totaalprijs. Je moet dus goed kijken hoe de prijzen opgebouwd zijn.
De installatiekostenDe installatiekosten zijn per bedrijf verschillend. De gemiddelde prijs is ongeveer 200 euro, maar het kan dus zijn dat je bij een leverancier veel meer betaalt aan het einde van de werkzaamheden.
Het aantal Wattpiek per paneelDe Wattpiek verschilt per paneel. Het is daarom goed om te kijken welke panelen je aanschaft en wat er haalbaar is bij jouw woning. Je hebt bijvoorbeeld 200, 250 en 300 Wp panelen, maar het draait uiteindelijk om het totale systeem.
Kleur van de panelenDe kleur kan ook een groot verschil maken. Zo leveren zwarte over het algemeen meer op dan de blauwe. Je kunt er daarom voor kiezen om voor de hoogste opbrengst te gaan, maar houd dan ook rekening met de nadelen van de zwarte panelen.
Materiaal waaruit panelen gemaakt zijnJe hebt monokristallijn, polykristallijn en dunne-film panelen. De monokristallijn panelen hebben een betere opbrengst, maar zijn ook een van de duurste panelen die je kunt krijgen. Door de veranderende technologie doen de polykristallijn panelen hier eigenlijk niet meer onder aan.
Levensduur van de zonnepanelenDe levensduur van de panelen is ongeveer 25 jaar. Echter kunnen de panelen daarna ook nog mee, maar hebben ze een lagere opbrengst. In het begin ligt de opbrengst tussen de 95 en 97 procent, wat uiteindelijk daalt naar 80 procent. Hier moet je rekening mee houden wanneer je de panelen aanschaft.

Krijg de panelen op jouw dak

Wil je zelf zonnepanelen vergelijken? Vraag dan direct offertes aan van bedrijven in de omgeving en ontdek wat deze voor het leveren en installeren van de zonnepanelen rekenen. Door de prijsopgaven naast elkaar te leggen zie je in een oogopslag hoe de offertes opgebouwd zijn en waar je het goedkoopste uit bent. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is een afspraak te maken met het bedrijf, zodat de panelen snel op jouw dak bevestigd zijn. Daarna is het alleen nog maar genieten van jouw opgewekte energie, waarmee je vanaf dag 1 gaat besparen. Wacht daarom niet te lang en begin met de vergelijking.