Tips zonder en dankzij Facebook

Hoewel ik heel lang had gezegd dat ik niet op Facebook wilde, ben ik toch voor de bijl gegaan. Ondanks alle argumenten: dat een ander niet geïnteresseerd is wat ik vanavond ga eten, dat ik niet

benieuwd ben naar vakantiefoto’s van een kennis van een kennis, dat het te veel tijd kost….Ja ik doe er toch wel een beetje aan mee.

Toch Facebook

De reden dat ik er aan begonnen was, is eigenlijk deze website. Een beetje website heeft ook een facebookpagina, en daar wil je likes op krijgen…veel likes. En hoe onnozel het me eerst ook in de oren klonk, ik vind het nu leuk als ik likes krijg.

Dus zet ik er net als anderen foto’s op, leuke weetjes, doorgestuurde berichtjes en tips. Vooral het laatste is erg handig, en omdat er zoveel facebookgroepen zijn waar je wat van kan leren, is de bron ook bijna onuitputtelijk. Als iemand een tip zet op internet, is het de bedoeling dat er meer mensen plezier van kunnen hebben. Het is natuurlijk wel netjes om de bron te vermelden, als je het niet zelf bedacht hebt.

Tips zonder Facebook

Doordat ik deze tips op Facebook plaats, passeer ik onbewust de mensen die niet op Facebook zitten, of mij nog niet gevonden hebben. Hier kwam ik achter door een gesprek met iemand, die deze tips ook wilde lezen maar ze niet in mijn blogs terugvond. Ik zal proberen een soort samenvatting te maken.

Samenvatting van handige tips

Een goedkope kapstok:
Schroef een paar klapstoeltjes aan de muur, en gebruik de uitgeklapte zittingen als plank voor shawls en handschoenen. Aan de dwarslat tussen de pootjes kan je hangertjes hangen met jassen. Als je de kapstok niet nodig hebt, klap je de stoeltjes weer tegen de muur dicht.

Goedkope opbergplek:
Snijd een tennisbal half open, en gebruik het als klem om brieven, een pen, handdoeken, sleutels enz. in vast te houden. Aan de achterkant van de bal maak je een gaatje, waardoor je een zuignapje steekt. Zo bevestig je de klembal eenvoudig op een gladde ondergrond.

Gratis wijnkoeler:
Wikkel een wijnfles in keukenpapier, en houd hem onder de kraan. Het natte papier plakt om de fles. Zet de verpakte natte fles in de vriezer (ongeveer 10 minuten), en je wijntje is koel.

Low budget airco:
Vooral toen het zo erg heet was in Nederland (weet je nog?), was deze tip veel gedeeld. Zet een gewone ventilator achter een teiltje (voor het condenswater) met twee flessen bevroren water of koelelementen. De koude lucht wordt naar je toegeblazen. Zorg wel voor nieuwe waterflessen in de vriezer, want ze ontdooien vrij snel.

Gratis plant:
Een uitgelopen aardappel kan je in een grote bloempot zetten, of in de tuin. Er komt een leuke plant uit, en met een beetje geluk een paar kleine aardappeltjes. Volgens tuinders mag je niet twee jaar achter elkaar aardappels op de zelfde plek in de grond zetten.

In plaats van een keukenmachine:
Een ui snipperen kan met een dunschiller. Andere tips die daardoor binnenkwamen:
dunne plakjes komkommer maak je met een kaasschaaf,
harde boter met een kaasschaaf in plakjes snijden om sneller smeerbaar te zijn,
een eiersnijder om dunne plakjes champignon te maken…

Ik zou best nog meer tips willen ontvangen, je doet er veel mensen een plezier mee.

Tips om goedkoper uit te zijn met de boodschappen

Soep:
Per halve liter kokend water een bouillonblokje, een schep macaroni, en een deel van een zak diepvriessoepgroenten. Verder kan je restjes groente of tomaat meekoken. Handig: als er lelijke plekjes weggesneden zijn, kan je de rest gewoon gebruiken. Een kom verse soep kost ongeveer 10 cent op deze manier.

Oranjeglazuur:
In tijden van oranjegekte kan je zelf makkelijk oranje koeken en cakes maken met oranjeglazuur. Dit maak je van vruchtenhagel met water of eiwit. Handig om van een pak goedkope biskwietjes oranje koekjes te maken.

Verborgen besparing:
Per artikel dat op gewicht betaald wordt, steeds onder de ons, kilo of pond te gaan zitten. Ongemerkt bespaar je een paar euro per week. Gewogen vleeswaren: 90 gram in plaats van een ons, voordeelverpakking kaas: geen kilostuk, maar 800 gram, net geen pond groente afwegen, maar 450 gram. Je merkt het bijna niet, maar wel bij de kassa.

Vlees:
De meeste supermarkten hebben afgeprijsd vlees liggen, dat dezelfde dag op moet. Dat vlees is prima in te vriezen, zodat je daar best meer voorraad van kan kopen.

Bezoek de Facebookpagina

Het zou leuk zijn, als de bezoekers van Facebook een reactie achter willen laten. Dan bedoel ik een reactie die raakvlakken heeft met besparen. Vragen om tips, adviezen, eigen tips, allemaal welkom.
Het verbaast me, als beginnende Facebooker, dat op sommige berichtjes van websites de meest zinloze berichtjes over en weer worden geplaatst. Die ben ik gelukkig nog niet tegengekomen hier, maar als iemand mij kan uitleggen waarom dat gebeurt….Daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar. Plaats je reactie.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *