Soms is klagen heel positief

Allereerst wil ik verschil maken tussen klagen en zeuren. Als er iets niet goed gaat, kan je twee dingen doen: je kan passief blijven, maar er wel over zeuren. Je kan ook actief met je ongenoegen omgaan, en een klacht indienen. Dat kan een heel verrassend effect hebben.
Klagen over het weer heeft overigens weinig zin, ik zou het iedereen af willen raden.

Niet altijd

Sommige situaties gaan weleens anders dan je verwacht had, probeer daar gewoon het beste van te maken. Als je overal over klaagt, gaan mensen je uit de weg. Dan ben je namelijk aan het zeuren, en dat heeft een negatief effect op jouw humeur en dat van je omgeving. Het heeft meer zin om te klagen tegen de persoon die mogelijk iets voor je kan doen, dan tegen anderen te klagen die je alleen maar kunnen aanhoren.

Waarom klagen?

Ik heb een hekel aan klagen, dacht ik altijd. Totdat ik een keer bij de kapper was geweest, en na twee weken met uitgezakte permanent liep. Dat vond ik zonde van mijn geld.
Mijn eerste gedachte was: daar ga ik nooit meer heen. Maar omdat ik het geen goeie oplossing vond om weg te blijven, ben ik teruggegaan, en vertelde waar ik mee liep.
De kapster was blij dat ik terugkwam, en bood mij een nieuwe gratis behandeling aan. Er was iets niet goed met de vloeistof, en als ze dat niet hoorde van klanten zou ze daar niet achter komen.

Stel je voor dat ik (en de andere mislukte kapsels) weg was gebleven, dan bleef ik met een naar gevoel lopen. Nu werd het opgelost.

Klagen kan wat opleveren

Als je klacht terecht is, heeft het zin om er iets mee te doen. Bedrijven hebben graag goeie reclame, maar overal kan er wel eens iets mis gaan. Als je je negatieve ervaring deelt met anderen, kan dat een negatief effect hebben voor dat bedrijf. Maar als je met je klacht naar de klantenservice gaat, of een mailtje stuurt naar het adres op de verpakking, zal je merken dat het je vaak wat oplevert (in de vorm van een gratis artikel bijvoorbeeld).

Als je de service vervolgens waardeert, en dat aan anderen vertelt, is dat gunstig voor het bedrijf en voor jou. Zo kan je een negatieve ervaring ombuigen naar iets positiefs. Eerlijk gezegd, stuur ik alleen een klacht in, als ik me echt stoor aan iets. Je kan natuurlijk overal over klagen, en zien wat het je oplevert, maar daar word je ook niet vrolijk van.

Voorbeelden uit eigen ervaring

En meteen reclame voor de bedrijven die zo vriendelijk voor me waren:

Domino pizza: Op mijn verjaardag hadden we daar een bestelling gedaan, maar daar was het een en ander niet goed gegaan (misschien nieuwe hulpjes, in ieder geval de verkeerde smaak en verkeerde formaat). Het smaakte evengoed lekker, dus dacht ik eerst, laat maar zitten. Toch maar een mailtje gestuurd, omdat ik weer begon te denken aan wegblijven…. Ik kreeg een vriendelijke excuusbrief, met een bon voor een gratis pizza naar keuze. En die was heel lekker!

Venz hagelslag: Een aantal jaar geleden, verkochten ze hagelslag met funnies erin. Funnies zijn piepkleine chocoladefiguurtjes in een andere kleur dan de hageltjes. Veel duurder dan mijn gebruikelijke huismerk, maar het was zo leuk om met de kinderen te eten (en dan tellen wie de meeste funnies had).
Toen er op de verpakking stond :  “nu, met extra veel funnies!” , begrijp je dat ik dat kocht.

Maar thuis bleek dat er zelfs nog minder in zat (dat merk je met dat telspelletje). Dat voelde niet goed: koop je duurdere hagelslag, dan wil je dat merken ook.
Nadat ik een mailtje aan de klantenservice had gestuurd, kwam de postbode een pakje afgeven: drie dozen hagelslag, en een briefje erbij waarin ze bedankten voor het meedenken.

Vomar supermarkt: Behalve de gratis bonbons die ik heb gekregen (lees de blog over kassabonnen), heb ik ook eens een zak aardappels gekregen. Halverwege de zak ontdekte ik dat er veel holle aardappels inzaten. Dat zie je niet als je ze koopt, wel als je ze doorsnijdt.

Het ging me niet om de gratis aardappels, maar ik wilde het doorgeven aan de Vomar, zodat ze de leverancier konden aanspreken of in ieder geval opletten of het vaker gebeurde.
Omdat ik al een paar kilo gebruikt had, verwachtte ik niets gratis.

Maar ook hier werd mij verteld, dat ze blij zijn als we klachten doorgeven en niet wegblijven. Op die manier kunnen ze

Gratis is leuk

Juist omdat je merkt, dat de klacht vriendelijk behandeld wordt, is klagen (denk om de manier waarop je klaagt, houd het gezellig) soms positief. Het is leuk, als je kleine moeite beloond wordt met een gratis product. Op deze manier kun je jezelf ergernis besparen, en ook nog geld besparen.
Maar kijk uit, dat je niet hebberig wordt, want niet ieder bedrijf zal de klachten zo netjes afhandelen als bij bovenstaande voorbeelden.

Als je ook een leuke ervaring wil doorgeven, schrijf die dan hieronder als reactie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *