Sinterklaas vieren

Meer kopen, en minder geld uitgeven voor Sinterklaas. Het kan echt, maar timing is hierbij erg belangrijk. Door mijn eigen overhaaste beslissing gaf ik teveel geld uit. Boos op mezelf, omdat ik toch echt houd van besparen, besloot ik deze blog te schrijven.

De zaterdag voor Sinterklaas

Doe nooit inkopen in het weekend voor Sinterklaas! Ik heb dit jaar die fout gemaakt…. Niet alleen sta je overal in de rij bij de kassa, je wordt regelmatig opzij geduwd en kan je niet vinden waar je voor naar binnen ging. Wat vervelender is, je wordt er onverschillig van. Waar ik normaal gesproken prijzen vergelijk, kon me de prijs niet meer schelen. Als ik maar de winkel uit kon, met mijn inkopen.

De schade bleef beperkt tot veel te duur inpakpapier,waar ik achteraf spijt van heb. Vorige maand kostten drie rolletjes inpakpapier 1 euro, nu heb ik extra stevig papier voor 2,29 gekocht (omdat het vak leeg was van de goedkope). Wat een onzin, het wordt er toch afgescheurd.

Er zijn mensen, die inpakpapier voorzichtig losmaken en volgend jaar opnieuw gebruiken. In dat geval moet je het wel netjes opvouwen, want het goedkope papier kreukelt enorm.

Inkopen doen voor Sinterklaas

Sommige mensen kopen het hele jaar door kadootjes, die ze bewaren tot 5 December (of tot welke datum Sinterklaas gevierd gaat worden). Dat heeft voordelen en nadelen.

Het scheelt je geld, als je iets koopt wanneer het afgeprijsd is. Ook spreid je de uitgaven, zodat December geen extra dure maand hoeft te worden.
Soms is het moeilijk om iets leuks te verzinnen op het laatste moment. Als er geen haast bij is, vind je vanzelf wel iets.
Het lijkt mij vervelend, als je twee keer hetzelfde hebt gekocht in de loop van het jaar (omdat je vergeten bent dat je dat al in huis hebt). Ook bestaat de mogelijkheid, dat goed weggestopte kadootjes niet gepakt worden op het moment dat alles verzameld wordt.
Stel je voor, dat je iets koopt, en in de loop van het jaar koopt de persoon voor wie het is, het zelf al. Ruilen kan binnen twee weken, dus waarschijnlijk kan dat niet meer.

Last minute

Het andere uiterste is, om op de laatste dagen voor Sinterklaas pas inkopen te gaan doen. Ook hier zijn voordelen en nadelen.

Een leuk voordeel is, dat de chocoladeletters en pepernoten al voor 5 December worden afgeprijsd. Ik zag letters die normaal €3,79 moesten kosten, nu aangeboden: 4 stuks voor €10. Je moet wel geluk hebben, dat de goeie letters er nog zijn.
Ik neem dat niet zo nauw, het gaat toch om de chocola. Je kan in plaats van de voornaam, ook de bijnaam of achternaam gebruiken. P van pappa, O van oma, Z van zusje, verzin het maar.
Ook de Q, die lag er nog heel veel, kan je gebruiken…Question. Ik koop er een paar in verschillende smaken, en vraag wie welke smaak wil (in het rijmpje).
Vandaag zag ik inpakpapier afgeprijsd liggen: 5 rollen voor €1 ! Die heb ik vast gekocht voor volgend jaar. Dan maak ik niet dezelfde fout als dit jaar.

Het nadeel van op het laatste moment inkopen, is de stress in de winkels. Er is even geen economische crisis, alleen crisis bij de kassa. Ook loop je de kans, dat een bepaald kadootje niet op voorraad is, maar wel besteld kan worden….”volgende week hebben we het weer”. Neehee, dan is het te laat!

Kringloopwinkels

Het loont zeker de moeite, om even een kringloopwinkel binnen te stappen. Als je zonder plannen rondloopt, kom je op de beste ideeën. Je weet tenslotte nooit wat er die dag staat, dus kijk eerst eens rond. Een koffiekopje vullen met iemands lievelingssnoepjes, is niet duur en toch persoonlijk. Een glazen vaas gevuld met kleine kerstballetjes (voldoende aanwezig bij kringloopwinkels, deze tijd) hoeft ook niet veel te kosten. Als je een beetje creatief bent, kan je zelf een kadootje maken (of laten maken door een kennis).

Sinterklaas is vooral leuk

Ik hoop dat iedereen een heerlijk avondje heeft. Zonder politieke bijgedachtes, want Sinterklaas vieren is gewoon leuk! Lekker snoepen, onverwachte kadootjes, surprises en rijmpjes.
Als je dit jaar alles al in huis hebt, lees dan volgend jaar deze blog nog eens. Wie weet kan je nog ergens geld besparen.
Na 5 December kan je overgebleven sinterklaassnoep voor weinig geld kopen. De winkeliers willen er dan graag van af, want er moet kerstsnoep verkocht worden.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *