Reageer op de Crisis

Is jouw financiële situatie goed genoeg om de crisis te doorstaan? Op het ogenblik wordt er veel over de crisis gepraat. Belangrijk genoeg om eens naar je eigen financiële situatie te kijken.

Je kan je afvragen of je administratie overzichtelijk is. Noteer je al je inkomsten en uitgaven, en geef je niet meer uit dan er binnenkomt?

Er zijn uitgaven die iedere maand terugkomen, zoals de huur bijvoorbeeld, of een abonnement.

Kwartaaluitgaven zoals de wegenbelasting bijvoorbeeld, kan je op papier in drie delen en bij je maanduitgaven tellen. Doe je dat niet, dan valt het na twee maanden tegen als de derde maand “onverwachts” iets wordt afgeschreven. Als je de uitgaven per maand aftrekt van de inkomsten, kan je zien hoeveel je per maand aan boodschappen en kleding te besteden hebt. Deel dat door vier en het is je weekgeld.

Overzicht

Het klinkt simpel, maar je hebt veel meer overzicht. Als je vooruit rekent dan weet je of je iets kan kopen of niet. Doe je dat niet, dan voel je je de eerste week van de maand rijker dan de laatste week. Als je kan, probeer dan iedere maand wat geld over te boeken naar je spaarrekening. Zo heb je iets achter de hand als er wat stuk gaat.

Nieuw kopen of repareren

Soms is repareren duurder ( of niet zinvol als het oud is ) dan een nieuw apparaat kopen. Dan is het fijn als je daar geld voor hebt gereserveerd. Trouwens, als je Nederland uit de crisis wilt krijgen, moet je wel geld uit durven geven als je dat hebt . De middenstand moet ook blijven draaien.

Keuze

Denk na over wat je met je geld doet, je kan het maar één keer uitgeven. Je kan overwegen of je iedere week de zelfde dingen wil kopen , of de ene keer heel zuinig wil zijn zodat je de andere keer wat extra’s kan kopen. Het blijven persoonlijke keuzes, maar bedenk wel dat je niet meer uitgeeft dan je ontvangt. Dat vul je niet zo makkelijk aan. Als je zelf ideeën of tips hebt om op de crisis te reageren laat het dan hier onder weten! Dan heeft een ander er ook wat aan. Alvast bedankt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *