Overzichtelijk opruimen helpt je besparen

“Er is niets zo besparend als een overzichtelijk huis”. Het klinkt misschien onlogisch, maar toch klopt het wel. Hoe vaak gebeurt het niet dat je iets koopt, terwijl je later ontdekt dat er achterin de kast hetzelfde blijkt te liggen? Dan geef je dus geld uit, dat niet nodig was geweest.

Een boekje

Hoe kom ik aan deze redenering? Eigenlijk ben ik zelf schuldig aan dit soort uitgaven, en toen ik een boekje in de kringloopwinkel zag (Alles netjes opgeruimd! van Lissanne Oliver) moest ik het wel kopen. Wat ik grappig vond, was dat het gloednieuw was (en dus vast een hint van iemand, die dit als kadootje had gegeven).
Net als met andere tips, is het ook nu weer zo, dat het allemaal zo simpel is dat je het bijna zou vergeten.
Als je bij jezelf nagaat waarom je spullen koopt, kun je tot verschillende antwoorden komen. Het meest voorkomende is omdat je het nodig hebt, maar het kan ook gebeuren omdat het zo goedkoop is of omdat je denkt een buitenkansje te hebben.
Tip uit het boekje is: Heb ik het nodig, of wil ik het hebben? Als je daar eerst aan denkt voordat je geld uitgeeft, voorkom je impulsaankopen.

Overzichtelijk in de kast

Bij een opruimactie, kom je vaak dingen dubbel tegen. Dat komt omdat de spullen niet overzichtelijk waren opgeruimd. En omdat ze niet te vinden waren, moest je het opnieuw kopen. Als je regelmatig kastjes leeghaalt en schoonmaakt, weet je beter wat je in huis hebt en voorkom je dubbele uitgaven.
Ook kan het gebeuren dat je een voordeeltje hebt,en er dan veel voorraad van aanschaft, dat je vervolgens te goed opruimt (en nooit meer gebruikt omdat je vergeet dat je het nog in huis hebt). Wat bijvoorbeeld niet handig is, om het in dichte dozen te stoppen. Beter laat je de deksel ervan af, of kies je voor doorschijnende plastic boxen.

Duits voordeel?

Tijdens vacantie in Duitsland, kwam ik er achter dat je heel goedkoop drogisterij-artikelen kunt kopen, soms gewoon in de supermarkt. En iedere vakantie nemen we weer tubetjes en potjes creme mee. Ik denk dat we voor jaren genoeg hebben…..en toch kan ik vaak net dat ene tubetje niet vinden tussen al die artikelen. Gemakshalve toch maar even hier naar de drogist. Ik bedoel maar, je kan ook teveel kopen omdat het goedkoop is.

Levensmiddelen

Bij de gewone boodschappen is een voorraadje wel handig, omdat je dat regelmatig gebruikt en dus een vaste plaats heeft. Daar moet je alleen wel op de houdbaarheidsdatum letten, want als je goedkope artikelen bederven omdat ze niet op tijd gegeten worden, geef je toch onnodig geld uit.

Jullie tips

Bij iedereen is er wel een handige manier ontstaan om overzicht in het huishouden te krijgen. Ik ben benieuwd naar tips en idee├źn van jullie. Schrijf een reactie hieronder, en help anderen op weg om ook een overzichtelijk huishouden te krijgen. Ook eigen ervaringen zijn welkom, van waar je vast loopt. Misschien kunnen we helpen een oplossing te vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *