Op vakantie, of juist niet?

De meeste mensen krijgen in Mei hun vakantiegeld gestort. Volgens mij, is dit geld allang niet meer het potje, waarvan de vakantie betaald wordt. Al was het alleen al, omdat je een vakantie langer van tevoren moet boeken. Als je daarvoor je spaargeld hebt gebruikt, zou je dit vakantiegeld dus meteen op je spaarrekening moeten terugstorten. Maar wie doet dat?

Extra geld

Het vakantiegeld wordt vaak gezien als extra geld, waarmee je heel andere dingen doet dan op vakantie gaan. Ik heb genoeg mensen gehoord, die een nieuwe ijskast of wasmachine nodig hebben, en wachten op het vakantiegeld. Ze hebben groot gelijk, beter dan jezelf in de schulden te storten. Maar betekent dit, dat er dan geen geld meer is voor vakantie? Geen nood, hier volgen de goedkope vakantietips:

De woningruil

Er zijn mogelijkheden om aan woningruil te doen. Ik zou zelf liever een bekende in mijn huis laten, maar er zijn ook organisaties die bemiddelen tussen mensen die elkaar niet kennen. Het voordeel is, dat je meteen een oppas voor je planten en huisdieren hebt (wel van tevoren doorgeven dat je huisdieren hebt). Nadeel lijkt mij, dat er een vreemde aan je spullen kan zitten. Aan de andere kant: dat doe je op dat moment zelf ook in dat andere huis. Meestal gaat woningruil met gesloten portemonnee.

De vakantie, maar dan anders

Als je het geld er niet voor (over) hebt, en bovenstaande niet ziet zitten, kan je toch het gevoel hebben op vakantie te zijn. Bekijk eerst hoeveel geld je te besteden hebt, is er naast je huishoudgeld wat speling, en ga daar niet overheen!

Het enige dat je verder nodig hebt, is een positieve instelling en wat fantasie.

Waar houd je van, als je op vakantie gaat?

Er zijn mensen die het liefst luieren met een goed boek, anderen bezoeken musea en weer anderen genieten van de natuur. Een combinatie kan ook natuurlijk.
Kunnen die dingen alleen als je ver weg bent? Welnee, maar als je thuis bent, zit je vast in je gewoontes. Als je in een andere omgeving bent, doe je soms dingen, waar je thuis niet aan denkt of de tijd niet voor neemt.

Verander je gewoontes

Begin ermee, om niet naar je post te kijken, geen mail, geen telefoon. Zo, dat valt niet mee! Maar als je op vakantie bent doe je dat toch ook niet? Dus gun jezelf even rust, niet kijken of er iets belangrijks bij zit….
Ga eens naar een supermarkt waar je normaal niet komt, al moet je er iets verder voor rijden (de meeste vakantie bestemmingen hebben geen supermarkt in de buurt). Doordat alles op een andere plaats staat, ben je ook uit de sleur (en doe of je toerist bent).

Ook bij minder mooi weer

Bedenk eens, of je tijdens de vakantie de deur uit zou gaan, als het weer tegenvalt. Ik denk van wel, je wilt toch niks missen van je vrije tijd?

Bezoek eens een museum in de buurt, pak de bus in plaats van de auto, kijk eens omhoog naar oude geveltjes. Vaak ken je de bezienswaardigheden ver weg beter dan dichtbij.

Heb je weleens op het strand gelopen, als het niet warm is? De zee is prachtig, en het strand is veel steviger om op te lopen. Als je jezelf wilt verwennen, er zijn altijd wel strandtentjes waar je koffie kan drinken, en achter glas van het strand kan genieten.

Woon je niet in de buurt van het strand, kijk dan eens of er een bos of een meer in de buurt is. Als je een rugzak meeneemt, en daarin wat flesjes drinken en broodjes, hoeft het verder niets te kosten.

Als het warm weer is

Stel je nou eens voor, dat het wel warm wordt. Dat is natuurlijk veel leuker, het luie vakantiegevoel komt dan wat makkelijker. Als je dan drinken en broodjes mee wil nemen, adviseer ik je dat bevroren mee te nemen.

Als je de avond voor je weggaat, flesjes water in de vriezer legt en eventueel ook je brood, dan ontdooit dat tijdens je wandeling. Op die manier eet je geen lauwe boterham met warm water erbij….Voor broodbeleg kun je blikjes leverpastei of smeerkaas meenemen, die kunnen zonder koeling bewaard worden.
Neem een ontdooide fles mee, als je snel dorstig bent. Denk er wel aan, dat water uitzet als het bevriest. Dus vul de flesjes niet helemaal, anders barsten ze.

Uit eten

Als je op vakantie bent, ga je vast wel eens uit eten. Kijk eens of je budget het toelaat om dat nu ook te doen. Is dat niet het geval, koop dan in die onbekende supermarkt eens een extraatje voor jezelf.

Als je alleenstaand bent, kun je met een vriend of vriendin afspreken om een keer bij elkaar te gaan eten. Als je allebei een keer kookt voor samen, is het niet duurder dan twee keer voor jezelf te koken. Bovendien is het gezelliger, en je maakt er wat anders van dan als het alleen voor jezelf is.

En jij?

Heb jij ideeën, die je met ons wil delen, laat dan hier een reactie achter.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *