Meer consumenten kunnen rekeningen niet op tijd betalen.

Steeds vaker hoor je in het nieuws dat consumenten hun rekeningen niet meer op tijd kunnen betalen. Dit kan diverse oorzaken hebben. Bijvoorbeeld als je je baan kwijt bent geraakt, vanwege een scheiding je huis moet verkopen (iets dat niet zo snel gaat op het ogenblik) of te vroeg een lening ergens voor afsluiten en vervolgens een onverwachte uitgave hebben.

Belangrijk is om te voorkomen dat je je rekeningen niet meer betaalt (en daardoor weer boetes over die bedragen moet betalen). En als je in de narigheid zit, hoe kom je er dan weer snel uit?  Het is zeker het proberen waard.

Rekeningen

Een goed begin is om je inkomsten en uitgaven goed en overzichtelijk te registreren. Noteer elke uitgave die je maakt en waaraan je het uitgeeft.Ook je rekeningen die je via de bank overmaakt noteer je.Let op dat je niet te laat betaalt, want dan komen er kosten bovenop.

Noteer je uitgaven

Je neemt hier gewoon een schrift voor. Links zet je de inkomsten met de datum erbij en rechts de uitgaven,ook met datum. Of als je alles op de computer doet, en nooit meer pen en papier gebruikt, maak dan een spreadsheet aan.

Overzicht van je onkosten

Na een week of 4 heb je een aardig overzicht om te bestuderen. Als je alle bedragen op een rijtje ziet, is het ook makkelijker om te zien wat grote kostenposten zijn.
Probeer de maand daarop 50 Euro goedkoper te leven. Het is een uitdaging en geeft je een kik als het je lukt. Kijk je uitgaven kritisch na, valt daar op te besparen?

Per kwartaal een rekening?

Zijn er rekeningen die per kwartaal betaald moeten worden? Dat zijn meestal hogere bedragen. Reserveer daar iedere maand alvast een derde deel van, dan is het beter te overzien.
Zijn er dingen waar je tegen aan loopt, reageer dan op deze blog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *