Loom, alweer een rage

Het zal je niet ontgaan zijn, er is weer een nieuwe rage: de Loom-elastiekjes. Opeens was het er, en heel veel kinderen (in eerste instantie) liepen met gekleurde armbandjes van elastiekjes. Al gauw ontdekten moeders dat het best een leuke hobby is, vooral als het wat mooiere resultaten oplevert.

Alle begin is duur…

Zoals het met veel dingen gaat: eerst is het beperkt te koop voor een hoge prijs, en als blijkt dat er veel vraag naar is kom je het overal tegen.
Opeens blijkt het veel goedkoper te kunnen. Misschien niet het echte merk en de best rekbare elastiekjes, maar wat maakt dat uit in het begin?

Hoe ik met Loom begon

Ik heb zelf een paar dingen gedaan, die achteraf goedkoper konden. Dus sta je nog vóór de aankoop van Loom artikelen, misschien heb je wat aan mijn tips.
Anders ben ik er van overtuigd, dat de vorige en komende rages dezelfde valkuilen hebben.

Volkomen onwetend wat Loom was, kwam ik bij iemand met een dochtertje op bezoek. In minder dan geen tijd begreep ik dat het meisje vooral veel wilde hebben: veel elastiekjes, en vooral veel armbandjes…snel in elkaar gerommelde armbandjes, maar wel veel. Ik vond de kleurtjes wel leuk, en een hobby die niet zo veel ruimte nodig heeft is wel praktisch. Mijn interesse was gewekt.

Op een markt zag ik ze voor het eerst liggen (dit was de begintijd van Loom, nu kan je ze overal vinden). De mooiste kleuren elastiekjes, en volwassen dames met mooie creaties Loom-armbanden. Iets te impulsief kocht ik een startersset. Uiteraard was het een speciale aanbieding, volgens mij is iedere aanbieding speciaal. Omdat ik het niet bij een kinderarmbandje wil laten, kocht ik meteen een boek met voorbeelden erbij. Het zag er best ingewikkeld uit. Gelukkig hoorde ik dat er websites zijn, waar stap voor stap uitgelegd wordt hoe je een Loom-armbandje moet maken.

Het kan goedkoper

Ik vind het wel leuk om te doen, al ben ik nog beginner. Het had wel veel goedkoper gekund, als ik iets langer gewacht had:
-de elastiekjes zijn nu bij Action, Euroknaller, Wibra en veel andere winkels te koop voor weinig geld.
-een boek is niet nodig, op internet is het veel makkelijker te volgen. Ik vind de filmpjes van Eveline Maureen heel duidelijk.
-sommige armbandjes kunnen zonder Loom (dat is het plankje met pennetjes)
-de opbergbox. Opeens is er een tekort aan opbergboxen. Ik hoorde in een ijzerwarenwinkel dat de spijkerbakken uitverkocht waren. Ook bakken voor sierraden en viskoffertjes worden gretig gekocht om alle elastiekjes in te sorteren. De bakjes van het Chinese afhaal-eten zijn hier ook goed voor te gebruiken. Als je ze op een rustige plek bewaart, kun je ze ook in plastic boterhamzakjes doen.

armbandjes zonder Loom:

Als het alleen maar gaat om een snel armbandje (of om veel), kan je met een haaknaald ook een Loom-armbandje maken. Je maakt een 8 van het eerste elastiekje, en steekt de haaknaald door de twee ontstane rondjes. Je pakt een nieuw elastiekje en trekt dat door de twee lusjes. Vervolgens hang je het andere eind van het tweede elastiekje op de haaknaald, zodat je weer twee lusjes op de naald hebt hangen. Zo ga je verder tot de goeie lengte is ontstaan.

Een andere armband zonder Loom, maak je met behulp van een vork en een haaknaald. Je begint weer met een elastiekje waar je een 8 van maakt. leg die om de vork, zodat de kruising tussen de 2e en 3e tand valt. leg nu twee elastiekjes boven het gekruiste elastiekje. Pak met de haaknaald het onderste elastiekje links, en haal het over de twee elastiekjes en laat het tussen de tanden van de vork los. Doe hetzelfde met het onderste elastiekje rechts. Leg een nieuw elastiekje boven de twee die nog op de vork zitten, en haal weer de onderste over de bovenste twee. Op deze manier krijg je een visgraatje, dit ziet er best leuk uit.

Na de rage

Net als met andere rages, zal dit ook wel weer gauw over raken. Vraag je af, of je dit na de zomer ook nog leuk vindt. Is het echt veel geld waard, of neem je genoegen met een B-merk? Deed je een aantal jaren geleden ook mee met de scoubidoo touwtjes? Dat was ook opeens verdwenen.

Ik kwam laatst het dochtertje (van het begin van het verhaal) weer tegen. Ze had een prachtige armband om. Zo knap, zag er erg moeilijk uit, dacht ik. Ze vertelde dat zij de modellen uitzoekt, en haar moeder ze voor haar maakt. Haar moeder heeft er een hobby bij, het kind is al weer aan de volgende rage toe….

2 thoughts on “Loom, alweer een rage”

  1. Leuke blog. Ben zelf nog niet gegrepen door de rage, maar ben wel benieuwd naar jouw resultaat :).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *