Lol met een amaryllisbol

Ben je ook zo gek op die mooie bloemen van een amaryllisbol? Eerlijk gezegd vind ik dit leuker, en voordeliger dan een bos bloemen. De aankoop van een bol is ongeveer net zo duur, maar je hebt er veel langer plezier van. Toegegeven, in het begin ziet het er niet uit. Maar al snel begint de knop uit de schijnbaar dode bol te schieten. Na ongeveer een maand heb je een prachtige bloem aan de lange steel. Soms heb je het geluk dat er vier bloemen aan een steel komen.
Ik vind dat leuker dan bij een bos bloemen, waarbij je al weet hoe het er uit ziet.  De verrassing is groot als na de eerste bloei er nog een knop uit de bol komt. Dat gebeurt niet altijd, maar wel leuk als je nog langer plezier hebt van je aankoop. In ons geval hadden we anderhalve maand bloemen op tafel.

Ongelukkige amaryllisbol

Als je een kat hebt, kan het gebeuren dat ie een sprong neemt via je prachtige bloemen. Dat gebeurde bij ons helaas. In eerste instantie leek het dat onze mooie bloem weggegooid moest worden. Hij was afgebroken van de steel, maar zag er nog zo mooi uit. Weggooien vond ik zonde.Amaryllisbloem

Omdat je ook amaryllis als snijbloem kan kopen, leek het me nog niet helemaal hopeloos. Ik gaf wat extra water, en propte het restje steel in het natte zand. De bloem gaat vrolijk verder met bloeien, en staat nu al een week steelloos in het natte zand. Dus altijd proberen!

Volgend jaar weer?

Wist je dat je een amaryllisbol na de bloei niet weg hoeft te gooien? Als je het goed doet, en een beetje geluk hebt, kan hij jaren gebruikt worden! Dat is nog eens voordelig!

Als de bloem is uitgebloeid, moet je de steel tot twee centimeter boven de bol afknippen. Het blad moet je laten zitten, want op een hele slimme manier slaat de bol hierdoor voeding op in de bol voor volgend jaar. Je kan de bol met blad in de tuin of op het balkon zetten. In de herfst haal je de bol uit de grond, verwijder je de vergeelde bladeren, en haal je de kleine bolletjes weg. Dit haalt onnodig voeding uit de bol.

Leg de bol koel en donker weg, waar het niet kan bevriezen, bijvoorbeeld in een kelder. Na deze rustperiode kun je in December weer gaan genieten van je amaryllisbol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *