Ligt er nog geld op je te wachten?

Het komt vaker voor dan je denkt, dat er in kastjes en laatjes nog waardebonnen blijven liggen. Dat zijn dan de goedbedoelde presentjes van een tijd geleden.

Hoewel er door veel mensen geklaagd wordt dat ze krap ze zitten, is het ook moeilijk om een leuk kadootje te vinden voor hun verjaardag. Het probleem is, dat “ze alles al hebben”. Hoezo crisis? Hoezo we hebben het zo zwaar?
Begrijp me goed, het is erg als je krap zit, maar dan zijn er altijd wel dingen die je graag zou willen hebben (dus niet het verveelde: ik heb alles al).

De kadobon

Maar om dan niet met lege handen te komen, is een boekenbon, dinerbon, BartSmit-bon of bloemenbon een neutrale oplossing. Je loopt niet het risico dat je iets geeft dat ze al hebben, omdat ze zelf hun eigen kado mogen kopen. Ik geef liever geen bon, want dan ziet de ontvanger meteen hoeveel je hebt uitgegeven. Als je een echt kadootje geeft, ziet niemand of het bijvoorbeeld uit een kringloopwinkel komt of een aanbieding was.

Hoe vaak gebeurt het niet, dat je een kadobon “even” weglegt, en vervolgens vergeet? Zonde, want niet alle bonnen kun je heel lang bewaren. Als de datum verlopen is, gooi je dus eigenlijk geld weg.

Is je lot geld waard?

Hetzelfde is het geval met gekochte loten, krasloten of geld-terug-acties. Kijk jij altijd de lotnummers na, als de trekking bijvoorbeeld een paar maanden later is? Ik vergeet het ieder jaar met de loten van de Zonnebloem. Goed weggelegd als ze gekocht zijn, en ja hoor….

Anders is het met de December-krasloten. Dat is bij ons een standaard Sinterklaaskadootje, waar je een maand plezier van hebt. De bedoeling is dat je iedere dag een vakje openkrast, tot Oudejaarsdag, en dan hopen dat je het goede aantal sneeuwpoppen, kerstbomen, sterren gekrast hebt. Laat het grote geld maar komen! Helaas gaat het op het laatste moment net mis, zodat het lot altijd duurder was dan de prijs. In ons geval “winnen” we meestal twee of drie Euro. Maar omdat het dan Oudjaar is, ga je niet onmiddelijk drie Euro ophalen, de volgende dag is Nieuwjaar en kan het ook niet, dus wordt het even weggelegd… Het komt wel.

De geld terug aktie

Dan heb je nog een manier van geld vergeten: De boodschappen waarbij je geld terugkrijgt als je de kassabon opstuurt. Bij het kopen in de winkel lijkt het nog een geweldige aanbieding: normaal zou je het niet kopen, maar als je toch je geld terug krijgt via de bank… Het enige dat je hoeft te doen, is je kassabon opsturen naar het adres dat onder het goed vastgeplakte etiket zit. Thuisgekomen besluit je nog even te wachten om het product te proberen, dus blijft het etiket er nog op en de kassabon verdwijnt na een week (als je mijn tips opvolgt) bij het oud papier. Jammer, nu heb je dus een duur product gekocht.

Koffiebonnen

En als laatste wil ik nog even de bonnen op de koffieverpakking noemen. Knip je die trouw af, of vind je dat teveel gedoe? Niet alle merken hebben bonnen op de koffieverpakking zitten, maar bij Albert Heijn heb je na 25 pakken Perla koffie twee Euro gespaard met je zegels. De bonnen op Douwe Egbert koffie zijn korting (dus ook geld) waard op kopjes, koffiezetters en nog veel meer uit de DE-shop. Nadeel vind ik, dat je wel heel lang moet sparen voordat het echt leuk wordt. Misschien kan je van iemand anders bonnen krijgen, dan gaat het een stuk sneller.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *