Last van Daling van Huizenprijzen ?

Het is weer tijd om een beetje paniek te zaaien in de kranten. Met grote koppen staat in alle dagbladen te lezen dat de prijzen van koopwoningen weer gedaald zijn. Sterkste daling sinds 1995. Hoe erg voor huizenbezitters dat hun kapitaal minder waard is geworden.

Het kan natuurlijk mijn gebrek aan inzicht zijn, maar het is toch goed nieuws voor diegenen die een huis willen kopen en er nu veel minder voor hoeven te betalen ? Veel huizenbezitters hebben hun huis al langer in bezit en de waarde is zoveel meer geworden dan de aanschafprijs. Natuurlijk is het nu gezakt maar dan nog steeds geen verliespost. Als je regelmatig wat aflost, worden de maandlasten lager ( afhankelijk van de hypotheekvorm) omdat de rente dan over een lager bedrag betaald wordt.

Huizenprijzen zijn voor veel mensen niet belangrijk

Zolang je in je huis blijft wonen, merk je niks van de waarde van je huis. Je hebt nog steeds hetzelfde dak boven je hoofd en niet een paar dakpannen minder. Vlak na de oorlog werden huizen verkocht voor een paar duizend gulden. Voor ons niet voor te stellen, maar toen een hoog bedrag en niet iedereen kon dat betalen van een salaris dat ook een fractie is van wat we nu verdienen. Er zijn mensen die in zo’n huis zijn blijven wonen en die hebben dus kapitaal opgebouwd. Maar ook dat merk je pas als je gaat verhuizen. Daarvoor heb je alleen de onderhoudskosten en de onroerend zaakbelasting ( die natuurlijk wel gestegen is).

Grijp je kans nu huizen goedkoper zijn

Mensen die een huurhuis hebben, betalen ieder jaar meer huur. Als je de stijging van de huurprijzen ziet, dan schrik je ook. Soms betaal je net zoveel huur per maand als een ander aan hypotheek. Het verschil is dat je bij een huurhuis weinig onderhoudskosten hebt. Als je niet te lang op dezelfde plek wil blijven wonen is huren voordeliger. Maar anders is een huis kopen, nu de prijzen dalen, zeker het overwegen waard.

Ook hier kan een negatief bericht iets positiefs betekenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *