Koffie drinken kan goedkoper

Het is bij de meeste mensen een gewoonte om koffie te drinken. Ongemerkt gaat er een hoop geld op aan koffie, koffiemelk en niet te vergeten de apparaten waarmee je koffie zet. De prijzen van koffiemerken verschillen behoorlijk. Behalve de aanbiedingen in de supermarkt in de gaten te houden, kun je ook eens een ander koffiemerk proberen.

koffie zetten

Er is een groot verschil in manieren van koffie zetten. Soms zet je zelf koffie, soms doet de machine alles voor je.

Drink je alleen zelf een kopje, of zet je voor een hoop mensen tegelijk? Je hoeft niet altijd op de zelfde manier koffie te zetten.
Met de komst van de Senseo-apparaten, verdwenen in veel keukens de gewone koffiezetters. Na een tijdje bleken de fijnproevers (met geld) over te stappen op Dolce Gusto.

Toch komt er weer behoefte aan de gewone koffie, al dan niet met vers gemalen koffiebonen gezet.

Het Senseo-apparaat

Om snel een of twee kopjes koffie te zetten, werd dit apparaat geïntroduceerd. De snelheid vind ik nogal tegenvallen, als je de opwarmtijd meerekent. Laat je het apparaat aan staan, is het volgende kopje snel gezet. Dit kost wel meer stroom, wat een onzichtbare kostenpost is.
Als je de eerste generatie Senseo hebt gekocht, zal je eerst alleen de dure padjes van Douwe Egberts gebruikt hebben.

Toen bleek dat veel mensen kozen voor deze manier van koffie zetten, volgden de huismerken met veel lagere prijzen. Niet ieder merk, of merkloos padje levert dezelfde kwaliteit. Het laagje schuim zit niet altijd op je koffie.
Eerst kon je alleen kiezen uit sterke, normale of milde koffie. Later kwamen er steeds meer variaties (zoals cappuchino, irish coffee), die veel duurder zijn.

De meeste mensen die een volgend Senseo-apparaat gekocht hebben, merken een veel kortere levensduur  ten opzichte van hun eerste apparaat.

Dolce Gusto

Veel excusiever was de Dolce Gusto in het begin. Het apparaat was behoorlijk duur, maar ook de cupjes koffie waren prijzig. Bovendien waren cupjes alleen via internet te koop, of bij de Bijenkorf.
Dit bleek een nadeel te zijn, en daarom werd de aanschafprijs van het apparaat enorm verlaagd. Ik hoorde zelfs van een actie dat bij aanschaf van (veel) cupjes het Dolce Gusto apparaat gratis was! Dan kan je nagaan hoeveel er op de koffie verdiend wordt.

Inmiddels zijn er ook huismerk-cupjes, en brengen ook andere merken soortgelijke koffiezetters.

Welk kopje koffie is goedkoper?

Om te kunnen vergelijken, is het eerlijk om van hetzelfde merk uit te gaan.
Toevallig kreeg ik de reclame van de Vomar in de bus met Senseo koffie in de aanbieding, en ook de Douwe Egberts koffie.
Voor 48 pads betaal je €3,79.
Voor een pak van 500 gram, waar je gemiddeld 80 kopjes van zet, wordt deze week €3,99 gerekend.
Ook in de aanbieding…Lungo koffiecups 20 stuks voor €4,50.

Na gebruik van de rekenmachine blijkt dat een kopje Senseo €0,079 kost, zeg acht cent.
Gewone koffie kost €0,049, vijf cent.
Een kopje Lungo koffie kost €0,225, bijna drieëntwintig cent!

Dan heb je het over een kopje, maar hoeveel kopjes koffie drink jij per dag, week, maand? En zet je alleen voor jezelf koffie, drinken er meer mensen van je gezin koffie, of krijg je wel eens visite?

Als je uitgaat van 4 kopjes koffie per dag, kost het je per maand:

Senseo €9,48 , gewone koffie €5,88 en Lungo €27,00

Dus je bespaart in dit geval minstens €3,60 per maand als je gewoon koffie gaat zetten. Ik neem aan dat niemand uitsluitend Lungo koffie drinkt, dus de besparing van €21,12 zal niet logisch zijn.

Het kan goedkoper

De meeste mensen die besparen, weten welk huismerk het beste bij hun smaak past. Ben je erg merkvast, en denk je dat huismerk niet lekker is? Probeer eens goudmerk inplaats van roodmerk van een huismerk. Meng desnoods je eigen merk door een huismerk, het scheelt echt euro’s per maand.

Gebruik je een maatschepje? Het is een hele kleine investering die zich snel terugverdient. In plaats van een scheut koffiepoeder, waarbij je eerder teveel dan te weinig gebruikt, heb je een constante sterkte van je koffie.
Volgens de instructie gebruik je een schepje koffie (zonder kop erop) per kopje, maar ik vind dat veel te sterk. Wij drinken het liefst koffie in de verhouding één schepje op twee koppen water. Smaken verschillen nu eenmaal, dus dat moet je zelf eerst uitproberen.

In plaats van een koffiezetter, kan je ook een losse filter op een thermoskan zetten. Kampeerders zullen het wel herkennen.
Je schenkt eerst een klein beetje gekookt water op de koffie in de filter, om het poeder een beetje stevig te krijgen. Daarna giet je gekookt water in de filter tot de bovenkant. Laat het water erdoor zakken, en doe er nog een of twee keer ( afhankelijk hoeveel koffie in de filter zit) gekookt water op.

Koffiemelk

Lang niet iedereen drinkt melk in de koffie. Als je alleen voor visite koffiemelk in huis haalt, kan het gebeuren dat je af en toe met zure koffiemelk zit. Een open flesje blijft niet zo lang goed.
Dan is het voordeliger om cupjes melk in huis te halen. Ook daar zit een houdbaarheidsdatum op, die je in de gaten moet houden. Meestal zijn ze een half jaar te bewaren, dus als ze niet achterin de kast verdwijnen zit je hier goed mee.
Poedermelk is goedkoper en gaat nog veel langer mee. Ik hoor vaak dat het ongezonder is, en dat je er dik van wordt. Of het waar is weet ik niet, maar ik gebruik het daarom niet.

Als je van een schuimlaagje op je koffie houdt, kan je het best warme magere melk gebruiken. Die klopt het beste hoog op. Een pak houdbare magere melk kost ongeveer €0,55 per liter. Dit is ook een goedkoop alternatief voor koffiemelk.

 

 

 

2 thoughts on “Koffie drinken kan goedkoper”

  1. Wat ik zelf doe met coffeepads, is in plaats van regulair dark kopen, het eerste kopje eerder apparaat uitdrukken, en twee kopje ook, ik doe er dan geen suiker meer in. Dus twee kopjes uit een padje. Wat ook nog mogelijk is een pad zeefje kopen en daar lossen koffie in doen, smaak ook goed. Pad zeefje leeg maken omspoelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *