Honden en geld

Als je op straat loopt, zie je veel mensen met een hond lopen. Het heeft mij aan het denken gezet, want naast gezelschap en trouw, zijn er ook best wat nadelen aan een hond. Hondenliefhebbers hebben heel veel voor hun trouwe viervoeter over, soms zelfs ten koste van zichzelf (onverwachte kosten…).

Angst voor honden

Helaas ben ik zelf bang voor honden, dus kan ik niet uit eigen ervaring schrijven. Ik vind honden leuk op afstand, maar niet als ze naar me toe rennen (of erger nog, tegen me opspringen). Het schijnt zo te zijn dat honden angst voelen, en daarom juist komen. Ze weten dan dat ze de “meerdere” zijn, en gaan dan extra dominant doen.
Een andere theorie die ik vaak hoor, is het onbegrip van de hond op mijn reactie. De hond wordt door veel mensen enthousiast begroet en geaaid, als een angstig iemand dat dan niet doet, begrijpt hij het niet, en gaat aandacht vragen. Dat is wel een begrijpelijke reactie, maar niet echt prettig.

Ik heb ontdekt, dat het helpt als je honden negeert. Ik doe automatisch mijn handen in mijn zakken,als ik een hond zie in de verte (dan kan hij niet in mijn vingers bijten). Als iemand een goeie tip heeft, hoe je het best kan reageren op een hond die ongevraagd opdringerig is, wil je die dan doorgeven?

Waarom een hond?

De reden waarom je voor een hond kiest, is bij iedereen een andere. Daarom schrijf ik hier wat overwegingen van anderen op.
Er zijn mensen die een hond nemen voor de gezelligheid. Het zijn trouwe dieren, en ze lijken echt te luisteren (in tegenstelling tot katten). Honden willen graag spelen, en je kan ze (afhankelijk van de leeftijd en ras) bepaalde trucjes leren.
Als je een hond hebt, moet je hem meerdere keren per dag uitlaten. Dat kan je een nadeel vinden, maar het is wel erg gezond om regelmatig te lopen. Als je een hond hebt, heb je eigenlijk een gezondheidscoach :”kom op, lang genoeg gezeten, we gaan weer fijn lopen!”
Met een hond leg je makkelijker contact met andere mensen. Ik zie het vaak genoeg om me heen. Je hebt altijd een gemeenschappelijke interesse, dus begint het gesprek meestal: “hoe oud is ie?” of “welk ras is dat?” meestal gevolgd door een ervaring van iemand met net zo’n hond.

Honden kosten geld

Als je aan een hond begint, is het wel belangrijk dat je ook naar de kosten kijkt. Een misverstand bij sommige mensen is, dat er gekeken wordt naar de aanschafkosten en de prijs van hondenvoer. Er zijn heel veel kosten, die niet voorspelbaar zijn. Dat komt, omdat je niet kan overzien of je hond vaak ziek gaat worden.
Je moet in ieder geval af en toe de dierenarts bezoeken voor injecties en controles, maar daarnaast kan hij ook aangereden worden, allergisch voor goedkoop voer zijn, of gewoon ziek zijn. Het gedrag van een mannetje kan vragen om een castratie, en als je niet ieder moment met een nestje puppies wil zitten moet het vrouwtje gesteriliseerd worden (of aan de pil).
De hondenbelasting is ook een jaarlijks terugkerende kostenpost. De hoogte verschilt per gemeente.
Bekeuringen voor het los laten lopen van je hond waar het niet mag, en het niet opruimen van hondenpoep (of geen plastickzakjes voor het opruimen bij je hebben) moet je voorkomen. Dit zijn kosten die je niet hoeft te hebben.
Een kieskeurige hond, die besluit in hongerstaking te gaan als hij goedkoop voer krijgt, krijgt uiteindelijk toch zijn zin. Als je rekent dat je het net aan kan betalen, is dit echt een probleem. Soms hebben ze zelfs duur dieetvoer nodig.
De vacht van sommige honden moet door een trimster bijgehouden worden, omdat het anders gaat klitten of dat de hond het te warm krijgt.

Aanschafkosten

Als je nog geen hond hebt en er wel eentje wil, kun je je afvragen of je er eentje uit het asiel wil, of een puppie bij een fokker vandaan.

Als je zo’n pasgeboren puppie ziet, smelt je waarschijnlijk helemaal weg. Bedenk wel, dat er een heel andere prijs aan hangt dan aan een asielhond. Een klein hondje wordt ook groot, het schattige gaat over. Een puppie moet soms nog zindelijk gemaakt worden, daar moet je wel tijd en geduld voor hebben.
Het voordeel van een puppie is wel, dat je hem zelf opvoed, zodat je weet wat je kan verwachten. Het is wel goed om naar een puppy cursus te gaan (dat kost ook weer geld), want dan leg je een goeie basis voor een gehoorzame hond.

Een hond uit een asiel heeft ook voordelen en nadelen. De prijs van een asielhond ligt lager, bovendien is hij al bij de dierenarts geweest. Hij is gechipt, gecastreerd of gesteriliseerd, is helemaal nagekeken, en je hebt garantie. Dat laatste vind ik wel mooi, want als je na een paar weken nog steeds niet aan elkaar gewend bent (of spijt van een bevlieging), mag je hem omruilen of terugbrengen. Je krijgt dan niet je geld terug.
De dierenverzorgsters kunnen je vertellen wat het karakter van de hond is, en of hij met andere honden of katten overweg kan.
Ze weten niet altijd wat voor verleden een hond heeft gehad. Je kan dus pas later ontdekken dat hij bijvoorbeeld gek wordt van een bepaald geluid, of dat hij helemaal niet tegen alleen zijn kan. Als een hond al meerdere baasjes gehad heeft, kun je hem moeilijker iets leren.

Verzekeren?

Het lijkt me belangrijk, om te weten of je je hond moet verzekeren. Dat kan je beter vooraf uitzoeken, dan als er al iets gebeurd is. Ik heb van alles opgezocht, maar kom heel tegenstrijdige berichten tegen. Hopelijk wil iemand een reactie schrijven hoe het echt zit. Volgens de één heb je een hondenverzekering nodig, de ander zegt dat je eigen WA-verzekering betaalt, ook heb ik gelezen dat je je hond kan bijverzekeren, soms keert het ziekenfonds uit(?). Kortom, het is niet duidelijk. Maar je moet wel weten wat je moet doen als er wat gebeurt.

Bijtende honden…

hondBij die gedachte word ik niet echt rustig. Precies waar ik bang voor ben, lees ik in allerlei variaties terug. Iemand loopt met een hond aan de lijn, er komt een loslopende hond aanrennen en die grijpt hem.
Of een enthousiaste hond springt tegen iemand op, die ongelukkig ten val komt.
Twee vechtende honden, die aan elkaar vastzitten (heb ik zelf op het strand gezien), en twee baasjes die proberen ze los te halen.
Een oudere dame vertelde me, dat ze met haar hondje door de poort liep. Voorbij de bocht liep een andere hond die ze niet konden zien. Die hond accepteerde niet dat er tegenliggers kwamen, en hij beet zo in haar hondjes rug.

Als hondenbezitter weet je meestal wel wat je van je eigen hond kan verwachten, maar nooit hoe een andere hond op hem reageert (en de reactie van jouw hond daar weer op).

Help!

Ik weet dat er heel veel hondenliefhebbers zijn, daarom roep ik jullie op: Geef alsjeblieft eerlijke reacties onder deze blog, met advies en ervaring.

Toekomstige hondenbezitters moeten niet achteraf in de geldzorgen komen, omdat ze niet goed wisten wat er allemaal bij komt aan kosten.
En als iemand weet hoe je het best van hondenangst afkomt, houd ik me aanbevolen. Het is om jaloers te worden, als je ziet hoe liefdevol mensen over hun hond praten…

 

 

 

6 thoughts on “Honden en geld”

 1. Onze zoon was enorm bang voor honden. Van ons hoefde hij geen hondenvriend te worden, maar er wel mee leren omgaan. Wij wilden daarom een hond aanschaffen en hebben ons er enorm in verdiept. Er veel over gelezen, mensen over hun ervaringen laten vertellen. Omdat ik zelf van huis uit bekend was met een Golden Retriever en ook andere hondenbezitters ons dit ras aanraadden hebben wij (ondanks de hoge aanschafprijs) een lieve Golden aangeschaft. Ook hierin is weer inlezen en aanvoelen. Ga je via de GRCN of via een fokker. Maar hoe weet je dat het een goede fokker is en geen broodfokker? Fokkers vragen niet altijd de hoofdprijs. Er zit (als je een goede fokker hebt) ook een stukje hobby in. Ga op bezoek bij fokkers. Voel aan of het klikt. Is alles luxe (moet je ook betalen) of eenvoudig en schoon. Hoe ziet de stamboom er uit (geen inteelt) en hoeveel keer mag een moederhond werpen? (max 3 keer). Hoe gaan ze met de puppy’s om en de honden? Zijn de hokken schoon? Wat voor voer krijgen ze en wat adviseren ze. Onze hond(en) kregen op aanraden van de fokker alleen droogvoer. Onze oudste hond is 12 jaar geworden. Droogvoer is het goedkoopste voer en onze honden bezochten bijna nooit een dierenarts (alleen voor de jaarlijkse inentingen) en hadden/heeft nooit tandsteen. Medicijnen via een thuisapotheker van honden. Logeeradressen via de Golden Retriever Club. Wij wonen op het platteland, dus je kunt veel en lang wandelen. Dure speeltjes willen ze niet: het zwembadje van de kinderen en het spelen met de kinderen vonden de honden en kinderen al schitterend. Onze zoon is inmiddels 24 en echt niet meer heel angstig. Hij kijkt altijd wel uit voor andere honden, maar is gek op onze hond. Omdat onze oudste hond zo mooi was vonden zowel fokker als dierenarts het zonde om genetisch materiaal verloren te laten gaan. Onze hond heeft 2x een nestje gehad, maar omdat wij 5 kinderen hadden en in een rijtjeshuis wonen zag ik dat niet zitten. De fokker heeft 2x de hond voor het werpen in zijn voorziening gehad, hij verkocht de honden en wij kregen een deel van het geld. Naast dat het dus iets opleverde hadden wij ook 2x 3 maanden geen onkosten. Uit 1 nest hebben wij een pup meegenomen. Hiervoor hoefden wij uiteraard niet te betalen, maar we kregen dus ook geen geld toe.

  1. Bedankt voor je leuke verhaal. Wat ik me nog steeds afvraag: al is jouw hond betrouwbaar, wat doe je met honden die op je af komen rennen?
   Als je ze niet kent, blijft dat toch angstig (voor je zoon)?

 2. Hallo Marieke,

  ik ben fokker van ruwharige dwergteckels en mijn man heeft een Bullmastiff (een grote jongen), daarnaast heb ik twee trimsalons en heb o.a. les gegeven op een hondenschool. Bij mij draait alles dus om hond, dus ik kan je wel wat tips geven en mijn licht op je blog laten schijnen:

  Als een hond ongevraagd tegen je opspringt, kan je het beste je omdraaien en hem in principe negeren. Laat het corrigeren eerst maar aan de baas over. Als die er niet bij is, dan kan je bij herhaling streng ‘foei’ of ‘laag’ zeggen, terwijl je hem wegduwt.

  Je schrijft dat het voordeel van een asielhond is dat je garantie krijgt, maar als je een rashond koopt bij een bonafide fokker dan krijg je ook garantie. Op bepaalde erfelijke afwijkingen, maar ook als het echt niet klikt, kan je de pup ook terug brengen en in veel gevallen krijg je dan wel je geld of een deel er van terug.

  Een goede fokker zit ook in het nest al hoe het karakter van de pup is en zal zijn of haar puppykopers daar ook over inlichten en begeleiden.

  Wat betreft het verzekeren: de dierenartskosten vallen niet onder onze eigen verzekeringen, dus je moet hier óf een verzekering voor afsluiten of zelf een potje voor aanmaken. Er zit wel een addertje onder het gras; sommige dingen worden niet vergoed (bijv. rasspecifieke ziektes), of er komt een eigen risico aan te pas óf je moet een duurdere verzekering voor een minimaal aantal jaren afsluiten.

  Op deze link vind je meer informatie over onderhoudskosten van een hond: http://www.teckelwereld.nl/informatie/rasinformatie/onderhoudskosten/

  Mijn tip om van je angst af te komen: Leer honden te begrijpen en lees eens wat meer over gedrag. En ga eens bij een nest puppy’s kijken 😉

  1. Bedankt voor je goeie raad! Eerlijk gezegd voel ik meer voor het negeren en laag roepen, dan wegduwen 🙂
   Bij een nestje kijken, dat is inderdaad totaal niet bedreigend. Dat heb ik gedaan, maar toch kon ik de beschermende moeder iets minder (wel begrijpelijk gedrag) waarderen…..
   Als ik het goed begrijp, is er verschil tussen fokkers. Hoe weten mensen of ze met een betrouwbare fokker te maken hebben? Krijgen ze zwart op wit garantie, of gaat zoiets mondeling? Dan kunnen ze later alsnog problemen krijgen, ja tegen nee.
   Je hebt mij, en een hoop anderen een stuk wijzer gemaakt. Bedankt!

   1. Dat waarborgfonds zal voor veel mensen een hele opluchting zijn. Wel goed dat er een screening plaatsvindt, zodat er geen misbruik van gemaakt kan worden. Dit is toch alleen voor mensen die al een hond hebben hè? Ik bedoel:is het ook voor mensen die impulsief aan een hond beginnen, en achteraf pas inzien dat ze het niet kunnen betalen? Dat zou toch niet eerlijk zijn tegenover mensen die na ieder dierenartsbezoek wel veel geld kwijt zijn…

 3. Hoi Marieke, leuk blog heb je geschreven.
  Als budgetcoach kom ik bij mensen thuis die veel geldzorgen hebben. Soms hebben die inderdaad een hond. Honden kunnen oud worden en misschien heb je een hond aangeschaft in een periode dat het financieel beter ging. Dan kunnen mensen het vaak niet over hun hart verkrijgen om dat beestje weg te doen. Daarom heb ik contact met een stichting die de kosten van een dierenarts voor je kunnen betalen als je er echt zelf geen geld voor hebt. Dit is Stichting Waarborgfonds Quidem Carus, http://www.quidemcarus.nl/ Hier zit wel een screening aan vast zodat ze zeker weten dat je de kosten echt niet kan betalen. Misschien is dit nog een aanvulling voor mensen die eigenaar zijn van een hond.

  Succes met verder blogs.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *