Guppen

Aangezien het houden van huisdieren best leuk is, maar ook geld kost, heb ik hier m´n gedachten eens over laten gaan. Hoewel niet iedereen enthousiast kan worden over vissen, zal ik toch proberen te vertellen hoe leuk ze kunnen zijn.

Voer

Allereerst hebben vissen niet al te dure eisen wat hun voer betreft. Met een potje merkvlokken,waar alle voeding in zit, doe je maanden. Toevallig heb ik er net eentje gekocht voor drie euro, maar voor een onbekend merk betaal je nog minder.

Dat is iets waar je misschien niet altijd bij stilstaat, maar de aanschaf van een huisdier is slechts een klein onderdeel van het kostenplaatje. Een hond of kat heeft per week minstens een paar euro aan voer nodig, maar als je de pech hebt dat ze kritische eters zijn (of een ziekte blijken te hebben) kan dat nog in de papieren lopen. Over dierenartskosten zullen we het maar even niet hebben….

Voor hamsters, ratten of cavia´s is het knaagdiervoer minder dan een euro per week, maar dan heb je wel weer hooi en bodembedekking nodig. Als je dat erbij telt, kom je ook over de euro per week uit.

Ik zet hier geen precieze prijzen bij, omdat de smaak en hoeveelheid trek per dier verschilt. Wel kan je bij een groter dier altijd op meer eetlust rekenen dan bij een kleintje.

Mijn wandelende takken zijn trouwens de goedkoopste kostgangers, die eten alleen maar klimop en willen af en toe water uit de plantenspuit.

Waarom zijn guppen leuk?

Nu denk je natuurlijk, waarom zou ik dan guppen leuk vinden? Toch zeker niet alleen vanwege de prijs? Nee, zeker niet. Het leuke aan guppen vind ik, dat het zulke levendige dieren zijn. In tegenstelling tot het bekende tropische aquarium, waar de visjes rustig een beetje hun baantjes trekken, zijn guppen echte actiefiguren.

Als je begint met een paar guppen, altijd meer vrouwtjes dan mannetjes, zie je al gauw dat ze behalve eten nog een grote hobby hebben…. Je kan de mannetjes duidelijk zien flirten, proberen concurenten uit de buurt te houden en laten hun vinnetjes extra mooi zien aan de dame van hun keuze.

Met een beetje geluk zwemmen er gauw damesguppen met zwangere buikjes rond. En de kleine babygupjes laten niet lang op zich wachten. Van de grote hoeveelheid kleintjes blijven er bij mij altijd maar een paar over, de rest wordt opgegeten omdat ze niet snel (gezond) genoeg waren. Eerst ving ik de kleintjes met een netje, om ze te redden, maar dan bleven er toch ook maar een paar van in leven. Ik noem het nu maar de natuurlijke selectie.

Kleuren

Nog los van de actie in de bak, vind ik de kleuren ook wel erg leuk. Er is altijd een nieuwe variatie mogelijk. Omdat de mannetjes en de vrouwtjes elkaar niet zo erg trouw zijn, komen er steeds nieuwe kleurcombinaties. Volgens mij ook van hun voorouders, want ik heb er een paar rondzwemmen met hele lange sluierrugvinnen, maar heb zelf nooit zoiets gekocht.

Vaak hebben mensen zoveel guppen rondzwemmen, dat ze het niet erg vinden er een paar weg te geven. Lukt dat niet, vergelijk dan eens de prijs van verschillende dierenwinkels of tuincentra. Soms hebben ze er teveel en doen ze de guppen goedkoop weg. Als je op ongeveer twee euro per stuk rekent, zal je niet erg ver van de prijs afzitten.

Ook kun je kijken of er een aquariumvereniging in de buurt is, daar verkopen ze soms ook vissen (goedkoper dan in de winkel) en krijg je goed advies.

Huisvesting

Je kan het zo gek maken als je wilt, maar een accubak of transparant  plastic bakje voldoet ook al. Bij de kringloopwinkels staan ze vaak voor weinig geld.

Wat rivierzand of fijne kiezeltjes op de bodem en een waterplantje zijn wel nodig, als schuilplaats voor babyguppen en om zuurstof in het water te houden.

Als je geen filter en pompje kan kopen, is het wel belangrijk om regelmatig wat water uit de bak te scheppen (kijk uit dat je geen nieuwsgierige gup meeschept) en wat schoon water met een gietertje teruggieten. Let op, de guppen zijn gek op de luchtbelletjes die met het nieuwe water meekomen. Daar worden ze echt uitbundig van.

Verrassing!

Als je ze een verrassing wil bezorgen, vang dan zomers eens wat watervlooien. Met een schepnetje uit een emmer met regenwater, een vijvertje of regenton heb je zo een potje vol. Je kan ze ook kopen bij de dierenwinkel voor ongeveer anderhalve euro. Het moet niet, maar is wel erg leuk om ze te zien jagen op hun prooi.

En denk niet dat vissen domme dieren zijn. Als je ze altijd op een vaste plek voert, zwemmen ze er al heen, als je aan komt lopen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *