Goedkoper over de grens?

We hebben vaak genoeg gehoord, dat benzine tanken over de grens goedkoper is dan in Nederland. Je zal maar pomphouder zijn in de grensstreek…Eerlijk gezegd, ik zou ook naar mijn portemonnee kijken. Maar aangezien ik ver van de grens woon, heb ik geen strijd tussen geweten en geld.
Tijdens vakantie is het natuurlijk wel mooi meegenomen als het tanken goedkoper is dan thuis. Nog leuker is het, als je in Luxemburg gaat tanken, dat is nog goedkoper. Daar hebben de pomphouders van Duitsland en België dan weer last van.

Goedkoper ?

Het is handig, als je een beetje prijsbewust bent. Als je op vakantie bent, of je gaat een dagje shoppen over de grens, weet je wat je wél en wat niet moet inslaan. De accijnzen in Nederland maken sommige producten duurder dan in omliggende landen (sigaretten en drank bijvoorbeeld). Maar lang niet alles is goedkoper over de grens. Ik merk na de vakantie altijd, dat de boodschappen hier in totaliteit goedkoper zijn (gewone weekboodschappen). De goedkope producten in het buitenland vallen meer op, en die neem ik natuurlijk mee….Voorbeelden lees je hier .

Wij zijn soms ook goedkoper!

Omdat we makkelijk generaliseren, is het gauw gezegd dat je goedkoper uit bent over de grens. Toevallig sprak ik een paar echt Vlaamse dames tijdens een weekendje bij onze zuiderburen.
Het gesprek ging over een kado van €40,00…mijn ogen spraken waarschijnlijk boekdelen, want de ene dame begon tegen mij : “Dat is toch leuk? Weer eens iets anders dan een boeket bloemen.”
Ik dacht aan mijn blog over bloemen, en twijfelde of ik mijn mening over een boeket bloemen met ze zou delen. Het werd me makkelijk gemaakt, want de andere dame mengde zich er ook in :”Ach nee! de bloemekes zijn in Holland toch veel goedkoper!” Toen ik toch maar vertelde dat ik eigenlijk €7,00 al erg veel geld vind voor een bos bloemen, schoten ze in de lach :”Daar hebben wij maar één of twee bloemekes voor.”
Ja, ik heb zelf al gezegd dat ik een echte Hollander ben, bekend van de hollandermoppen, Wij staan bekend als zuinig, en dat bevestigde ik dus ook nog…..

In Nederland is alles goedkoper…

Toen bleek dat er door deze dames hetzelfde werd gedacht als wij vaak doen: Over de grens is alles goedkoper. Ze vertelde dat de hondekoekskes in Nederland €5,00 goedkoper zijn dan in België. Dat is wel een groot verschil, voor hetzelfde merk. Veel Belgen doen hun boodschappen over de grens in Nederland.
Dat vond ik wel leuk om te horen. Ik ken wel mensen die in België goedkoop inkopen, maar verwachtte niet dat het omgekeerd ook gebeurde.

Een koffietje

We gingen tevreden een kopje koffie bestellen op een terrasje in de zon. Onmiddellijk viel ons op dat het toch wel goedkoop was (we zaten aan een plein in het centrum)….een “koffietje” kostte €1,90 en was een grote mok vol. Uit eten gaan, is trouwens ook goedkoper over de grens…En dan is Duitsland weer goedkoper dan België.

De vergelijking met andere landen maak ik niet, omdat ik daar niet geweest ben. Maar het kan allemaal nog veel goedkoper als je verder weg gaat. Een beetje te ver om even boodschappen te doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *