Goedkope en uitstekende verzorging voor je voeten

Als je de reclame moet geloven, zijn we afhankelijk van dure middeltjes om mooier en gelukkiger te worden. Er zijn genoeg middeltjes in de handel, die misschien wel werken (soms niet eens), maar veel goedkoper kunnen.
Ik denk dat de reclame over schimmelnagels een mooi voorbeeld is. Het middeltje dat voor €19,95 te koop is, werkt namelijk niet (en al helemaal niet binnen een week).

De voeten krijgen deze keer aandacht

Omdat ik als pedicure veel verschillende voeten zie, met bijbehorende ongemakken, ben ik geïnteresseerd geraakt in huismiddeltjes die helpen bij voetklachten. Soms ontdek je iets toevallig, soms hoor je hoe oude mensen middeltjes uit hun jeugd gebruiken. Waarschijnlijk kom je nu zelf ook op ideeën.

Schimmelnagels

Er zijn verschillende methodes om van schimmelnagels (ook wel kalknagels genoemd) af te komen. Helaas moet je wel geduld hebben, en iedere dag insmeren, anders helpt het niet.
Een oudere dame heeft haar mooie nagels weer teruggekregen, door ze iedere ochtend in te smeren met ochtendurine. Geen enkel probleem, je hebt het altijd in huis….wel even je handen wassen, na de behandeling.
Ga je toch liever naar de drogist? Dan kan je vragen om een potje Dampo (of Vicks ademvrij). Dit is een mentholzalf, die eigenlijk gebruikt wordt bij verkoudheid, om op je borst te smeren. Als je het op schimmelnagels smeert, zie je na enkele weken al verbetering.
Een ander middeltje dat redelijk werkt, is Teatree. Dat koop je ook bij de drogist, maar als je toevallig naar Duitsland gaat, kun je het daar veel voordeliger kopen onder de naam Teebaum (natuurlijk vertalen ze zelfs dat).

Droge voeten

Veel mensen hebben last van droge, schilferige voeten. In plaats van dure middeltjes te kopen, kun je ook kijken of er een goedkoop alternatief is. Het lijkt wel, of je ook een hoop verpakkingsmateriaal betaalt bij de duurdere merken. De doos is meestal drie keer zo groot als de tube, en de dop net zo groot als het tubetje zelf.

Bedenk eerst, of je wel genoeg water drinkt. Dit is één van de redenen, waar je een droge huid van krijgt: vochtgebrek. Ook voeten en benen die vaak opgezet zijn, en later weer slinken (ga even naar de dokter), vertonen vaak schilvertjes. Logisch, die wisselende maten houdt je huid niet bij.

Het meest effectief is, om in te smeren met uierzalf. Als je dat te vet vindt, is uiercreme een iets minder vette variant. Een grote pot uierzalf kost ongeveer €4,00

Scrub voor een gladde huid

Gebruik je weleens scrubcreme? Op zich is het erg lekker, om af en toe de dode huidcellen te verwijderen.
Heb je al eens koffieprut gebruikt? Daar smeer je je voeten mee in, masseer ze even, en spoel ze af. Je huid wordt er lekker zacht van (je handen ook).

De zee als natuurlijk middel

Als het weer en de temperatuur het toelaten, is het ook erg goed voor je voeten om op blote voeten op het strand te lopen (en nog beter door de zee). Het zand schuurt kleine velletjes weg. Het zout en de mineralen van de zee verminderen schimmelnagels (als je regelmatig in zee loopt), en helpen zweetvoeten voorkomen.

Wratten

Er zijn heel veel middeltjes te koop tegen wratten. Helaas heb ik er zelf veel geld aan uitgegeven, voordat ik ontdekte dat schoonmaakazijn beter werkt dan alle (veel te dure) andere middeltjes. Het effect van schoonmaakazijn op wratten heb ik zelf ontdekt, toen ik een blog schreef over schoonmaakmiddelen. De wrat is niet meer teruggekomen.

Likdoorns

Likdoorns (door sommige mensen eksterogen genoemd) zijn pijnlijke eeltpitjes die in je huid groeien, dus niet oppervlakkig zoals eelt. Zelf verwijderen is niet aan te bevelen. Als de oorzaak komt door vergroeiing van botjes, of andere medische redenen, blijven likdoorns terugkomen.

Vaak is de oorzaak echter een reden van buiten af. Het voorkomen van likdoorns scheelt een hoop ongemak (en geld).

Schoenen en likdoorns

Meestal ontstaat een likdoorn door wisselende wrijving. Bijvoorbeeld als een schoen iets te smal is, wrijft je voet bij elke stap eventjes te hard langs de zijkant van de schoen. Reken dus niet te veel op het uitlopen van je schoen als je schoenen koopt.
Het beste koop je schoenen met vermoeide voeten, dan zitten ze later alleen nog maar beter. Niet denken dat het later wel beter wordt, dat kan je namelijk niet weten.

Likdoorns onder de tenen

Sommige mensen hebben likdoorns onder de toppen van de tenen. In de meeste gevallen is de binnenzool van de schoen dan te kort, waardoor een ribbeltje onder de tenen gevoeld wordt. Dit kan ook bij steunzolen het geval zijn.
Inspecteer met je vingertoppen het einde van het loopvlak. Voel je dan duidelijk een rand, vraag dan aan de schoenmaker of hij de binnenzool wat vlakker wil schuren aan de voorkant (of probeer het zelf voorzichtig met schuurpapier).
Als je het zelf wil verhelpen, schuur dan niet op het loopvlak, maar de zijde van de binnenzool die aan de schoen gelijmd zit.

Ook kunnen er breukjes of plooien in de binnenzool zitten, die pijnlijke likdoorns kunnen veroorzaken.

Brede schoenen, en toch likdoorns

Een laatste oorzaak van likdoorns, is een hele vreemde. Er worden vaak mooie brede schoenen verkocht, die op een hele onlogische manier geproduceerd zijn. Voel eens aan de binnenkant van een schoen met een moccasinrandje (dat is een bevestigingsmethode van het bovenblad met de zijkant). Heel vaak voel je het stiksel zitten. Je kan begrijpen dat het erg kan schuren over je tenen, met likdoorns als gevolg. Bij dure schoenen is de schoen gevoerd, zodat dit probleem er niet is.

Ook sierstiksels en gespjes kunnen wrijving geven. Let dus bij de aanschaf van je schoenen op, of je hier niets van voelt, stiksels rekken namelijk niet uit. Dus als een verkoopster zegt dat het wel uitloopt, weet dan dat leer wel wat kan uitlopen, maar de randjes niet.

Dure schoenen een besparing?

Hoewel het vreemd klinkt, kan het veel geld en onnodige pijn schelen, als je een keer dure schoenen (liefst afgeprijsd natuurlijk) koopt. Als je twee keer een miskoop hebt gedaan, ben je al meer kwijt. Als je geen pedicure meer nodig hebt, omdat je voeten niet meer overbelast zijn, bespaar je op termijn aardig wat geld.

Bovendien gaan duurdere schoenen meestal veel langer mee. Ik ken mensen die elke paar maanden kapotte schoenen hadden, en nu meer dan een jaar met een paar duurdere doen.
Die duurdere schoenen kostten hetzelfde, als wat ze anders in een half jaar uitgaven aan goedkope schoenen.

Duur betekent niet automatisch goed. Het kan ook zijn dat het een exclusief model is, een plotselinge hype, of een merknaam die extra kost.

Meer tips?

Waarschijnlijk heb je na het lezen van deze blog zelf nog meer tips en adviezen. Laat dan hieronder een reactie achter, zodat meer mensen hier hun voordeel mee kunnen doen.

 

7 thoughts on “Goedkope en uitstekende verzorging voor je voeten”

 1. Beste Marijke,
  Leuke adviezen. Geen tip maar een opmerking over het vertalen van teetrea in het Duits. Je kunt in Nederland constateren dat men de helft van de tijd geen Nederlands meer spreekt maar Engels en dan het liefst ook nog zeer gebrekkige wijze.
  Blijkbaar is het leuk te zeuren over een ander en je eigen fouten niet te zien….

  1. Beste Lina, bedankt voor je oplettendheid. Volgens mij is het echt tea = thee en tree = boom. Google anders maar even…. Een tikfoutje is trouwens gauw gemaakt. Mijn naam is bijvoorbeeld Marieke, en niet Marijke. Dat vind ik dan wel weer grappig 🙂

 2. Beste Marieke.

  Tijdens het lezen van dit artikel, zag ik dat je koffiedik )prut) gebruikt voor je voeten, maar ik spaar mijn Senseopads na gebruik en een maal in de week, was ik mijn hele lichaam ermee.
  Na het afspoelen voelt je huid veel zachter aan, dan na het insmeren met bodylotion. Ook gaat je huis er van stralen.
  Ik weet niet of dit alleen bij mij werkt, maar mischien een tip om uit te proberen
  Floris

  1. Goeie tip voor Senseo-gebruikers! Kan je nog uitleggen hoe je huis er van gaat stralen? Goedkope huishoudtips zijn altijd welkom.

 3. Hoi allemaal,
  Alle middeltjes tegen schimmel en / of eelt bevatten zuren. In schoonmaakazijn gedrenkte (korte) sokjes (op een warme dag in crocs) lossen beide problemen op. Je bent dagen laagjes eelt etc. aan het afwrijven, is mijn ervaring.
  Kloven tussen de tenen (= ook een schimmel) zijn hardnekkiger, maar een heel vriendelijke manier om daar af te komen is met pure lavendel olie. Niet goedkoop
  (± € 9,=), maar je doet er erg lang mee. Tenzij je het ook in een oliebrandertje gebruikt..☺

 4. Dankjewel voor dit artikel over voetverzorging. Ik heb al eens eerder gehoord dat de wijze waarop schoenen geproduceerd worden, kan zorgen voor likdoorns. Het is dus belangrijk goed te letten op hoe de schoen past en zomers vaak sandalen te dragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *