Goedkoop wassen

Samen met mijn bespaarvriendin ben ik begonnen met het gebruiken van een zelfgemaakt wasmiddel. Speurend hoe leuk het is om nog goedkoper dan met wasmiddel uit de uitverkoop te kunnen wassen, kwamen we op dit recept:

Als je Sunlightzeep koopt, (dit ligt bij de gewone zeepblokken in de supermarkt) een zakje soda en een fles schoonmaakazijn, ben je maanden klaar voor ongeveer €2,50. Bovendien vervangt het allerlei schoonmaakmiddelen. Dit is een mooie besparing op je boodschappen

Het is handig als je zorgt voor een lege fles of voorraadpot van plastic, zodat je niet steeds uit een emmertje moet scheppen als je “heksenbrouwsel” klaar is.

Het wasmiddelrecept:

Je schaaft 20 gram zeep en doet daar 20 gram soda bij. Sluit de zak soda goed af, anders wordt het een harde klont en moet je die ook gaan schaven. Kook een kwart liter water en roer alles door elkaar, totdat alle zeep vloeibaar is geworden. Vervolgens giet je een liter warm water erbij, en roer je alles goed door. Laat het een dag staan, dan wordt het dikker. Giet of schep het in een lege fles of pot. Nu is het klaar voor gebruik, je kan een kopje van het mengsel per was gebruiken, of een wasbol vol.

Het kan zijn dat je liever geen soda gebruikt voor donkere was, omdat het mogelijk iets bleekt. Dan maak je gewoon een fles met alleen opgeloste sunlightzeep voor gekleurde was, en doe je er geen soda bij.

Als je wasverzachter wil gebruiken, kun je dit vervangen door de schoonmaakazijn.

Meer dan alleen goedkoop wassen

Het mengsel kan je ook als schoonmaakmiddel gebruiken om de vloer te dweilen of je badkamer eens lekker te soppen. Het ruikt ook erg lekker schoon.

Het gebruik van schoonmaakazijn is een goedkope vervanger van een hoop dure schoonmaakmiddelen. Het verwijdert vet en aanslag, haalt kalk weg en kan ook nog verdund gebruikt worden tegen groene aanslag op de tuintegels (kijk alleen uit dat je het niet over je plantjes of gras giet). Hoe vaker je het gebruikt, hoe meer mogelijkheden ontdek je.

Ik vroeg me af, waarom je dan niet gewoon tafelazijn kon gebruiken. Dat is tenslotte nog goedkoper, maar nee, daar zit toch wel verschil in. Na wat uitzoekwerk, kwam ik er achter dat in schoonmaakazijn twee tot drie keer zoveel azijnzuur (de werkzame stof) zit als in tafelazijn. Schoonmaakazijn is niet geschikt voor consumptie, dus je hebt ze echt allebei nodig.

Na het haren wassen

Een leuke bespaartip is deze: je kan als wasverzachter ook een mengsel maken van 1/3 deel water, 1/3 deel schoonmaakazijn en 1/3 deel haarconditioner. Doe dit mengsel ook in een lege fles, dat voorkomt dat je opeens meer gaat gebruiken.

Omgekeerd kan wasverzachter ook gebruikt worden als conditioner. Daarvoor liggen de verhoudingen iets anders: 1 eetlepel wasverzachter mengen met 4 eetlepels water. Dit mengsel hoef je niet uit te spoelen. Leuk, nu kun je dus kiezen welk luchtje wasverzachter in je haren kan.

Lege kastjes

Ik hoop dat je deze tips ook kan gebruiken, zelf ben ik behoorlijk enthousiast geworden. Bijkomend voordeel is, dat er veel minder flessen in je keukenkastjes komen te staan, dus krijg je weer meer overzicht. Maak wel eerst je voorraad op, al is het maar voor de paar lege flessen die je nodig hebt om je zelfgemaakte brouwsel in te doen.

2 thoughts on “Goedkoop wassen”

  1. net nu ik zoveel moet wassen en strijken. (Heb je hiervoor ook nog tips?)voor het project waar ik mee bezig ben komen je tips heel goed van pas! Ik heb echt goede resultaten ermee.
    Groetjes, Liesbeth

    1. Het scheelt een hoop strijkwerk, als je de was buiten droogt en strak uithangt. Als je een stoomstrijkijzer gebruikt, kan je water uit de condensdroger erin doen. Daar zit geen kalk in.
      Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *