Geld uitsparen bij een feest

Met de feestdagen in zicht, komen ook de extra uitgaven er weer aan. De afgelopen week werd ik me bewust van een besparing, waar we nu al een paar jaar plezier aan hebben. Een keer iets meer geld uitgeven, en jaren goedkoop uit zijn klinkt aantrekkelijk toch?

Een schoolfeest kost geld

Een aantal jaren geleden werden we voor het blok gezet: Het schoolfeest van onze zoon werd gehouden met een dresscode. De meisjes een mooie jurk, de jongens in pak.
Het idee is misschien leuk, maar een tiener heeft meestal geen pak in de kast. Bovendien vond ik het zonde van mijn geld, om kleding te kopen die niet praktisch is. Aangezien onze zoon niet dezelfde maat had als iemand in de familie, moesten we kijken wat een goeie (lees: goedkope) oplossing zou zijn.

Kopen of huren

Een aantal klasgenoten huurden een pak voor een dag, en brachten het daarna weer naar het verhuurbedrijf. Dat zou een goedkope oplossing zijn. Het idee om veel geld uit te geven voor één avond, stond me niet zo aan. Vooral omdat het plan niet van ons, maar van school kwam.

Als je bedenkt dat er waarschijnlijk volgend jaar weer een galafeest komt, en hopelijk een diploma-uitreiking, kan je het verhuurbedrag met drie vermenigvuldigen. Een pak kopen is dan veel goedkoper, de groeispurt is toch al geweest (iets ruim kopen is wel handig).
Bovendien kunnen er meer gelegenheden zijn, waarbij een pak van pas komt. Bij een bruiloft of begrafenis kom je ook netjes voor de dag.

Dus eenmalig geld uitgeven was toch een goeie optie, vooral als je nagaat dat hetzelfde pak nu al een tweede diploma-uitreiking mee heeft gemaakt.

Gratis consumpties

Na de diploma-uitreiking, is er altijd een gezellige samenkomst onder het genot van een (gratis) drankje. Opmerking van mijn zoon was, dat je de meeste mensen niet kent, en dus ook gewoon aan zou kunnen schuiven zonder geslaagd te zijn.

Er zijn mensen die dit echt toepassen, en ook op recepties in de rij gaan staan om te feliciteren (zonder de mensen te kennen). In het geval van een bruiloft, denkt de man dat het wel een kennis van haar zal zijn. De bruid denkt echter dat het vast een collega van haar man is. Wie komt er achter?

Wijn voor weinig geld

Als je een liefhebber van wijn bent, en bovenstaande niet ziet zitten, heb ik de volgende tip. Er worden regelmatig wijnproeverijen gehouden door groothandels, winkels en particulieren. Soms moet je toegang betalen, maar vaak is het gratis.
Bij echt wijnproeven kun je natuurlijk na het ruiken en proeven, de wijn weer uitspugen. Dit hoeft niet natuurlijk, en als je niet met de auto gaat, kun je overal wat drinken.
Wij hebben zo weleens een wijn van €80,– geproefd (zonder te kopen), en dat zouden we normaal niet drinken (gek hè?).

Het is voor de handelaar natuurlijk leuk als je wat koopt, maar het is niet verplicht. Bij een grote proeverij weten ze niet eens of je wat gekocht hebt.

Duitsland

Als je op vakantie in Duitsland bent, kun je in wijngebieden overal wijn proeven. De meeste verkopers verbouwen ook zelf wijn, en vinden het leuk om hun product te laten proeven. De prijs valt erg mee, en je kunt wat kopen en bewaren tot de feestdagen. Dan vallen de kosten van de boodschappen tegen die tijd weer mee.

Versiering van vorig jaar

Heb je vorig jaar na de feestdagen je kerstversiering gekocht, en veel geld uitgespaard (lees anders de blog van vorig jaar nog even)? Dan heb je nu het voordeel ervan. Had je er toen niet aan gedacht? Probeer dan niet te veel voor de feestdagen aan te schaffen, en sla je slag dit jaar als het afgeprijsd is. Het wordt steeds goedkoper, dus niet meteen op 27 December gaan shoppen.

Wel moet je er snel bij zijn om goedkoop afgeprijsd sinterklaassnoep of kerstsnoep te kopen. Vorig jaar lag het er maar een paar dagen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *