Extra kosten bij een tablet

Steeds meer mensen hebben naast de computer ook nog een tablet. Ook wordt een tablet gebruikt door mensen die niet met een computer willen of kunnen werken. Wij hebben wel een computer, maar daar heb ik een hekel aan. Veel te onoverzichtelijk! Bovendien gebruik ik geen ingewikkelde programma’s, en verdiep ik me er ook niet zo in. Volgens mij denken meer vrouwen zo over computers, dan mannen…

De eerste tablets

We kunnen al bijna niet voorstellen dat er geen tablet gebruikt wordt, toch zijn ze nog niet eens vijf jaar in omloop. Toen Apple in 2010 de iPad introduceerde, werd er eerst sceptisch over gesproken.  Het zou geen toegevoegde waarde hebben aan een laptop, het toetsenbord zou niet lekker werken en een E-reader was lichter in gewicht dan de iPad(1). Bovendien lag de prijs te hoog naar hun idee. Toch staan de mensen in de rij, als er een nieuwe versie in de Apple Store is.

Ik ben er blij mee

Al vrij snel had ik een iPad omdat ik een eigen computertje wilde, en het mij juist erg handig leek. Ik doe graag spelletjes in mijn vrije tijd, en met een computerspelletje heb je altijd een tegenspeler. In plaats van boeken mee te nemen op vakantie, gaat de iPad mee met een hele boekenkast er in. Omdat er heel veel met icoontjes wordt gewerkt, kan ik alles snel terugvinden. Mijn man daarentegen vindt juist tekst handiger, en ziet door de bomen het bos niet meer op mijn tablet. Gelukkig maar, daarom hoeven we niet op elkaar te wachten: hij de computer, ik mijn tablet.

Steeds meer merken tablet

Het succes van Apple werkte aanstekelijk, en de concurrentie zat niet stil. De tablets, want de andere merken mogen het geen iPad noemen, verschenen in rap tempo op de markt. De prijs van een tablet ligt veel lager dan die van een iPad. Er zal vast wel een heel technisch verhaal achter zitten, maar zoals ik al schreef houd ik niet van computers, ik houd het simpel. De kwaliteit van het beeld, of je buiten ook nog het beeld kan zien, de opslagcapaciteit en de merknaam spelen in ieder geval een rol bij de prijs. Als iemand een toevoeging heeft, plaats dan een reactie onder mijn blog,

Wat wil je ermee doen?

Bedenk, voordat je een tablet aanschaft, wat je belangrijk vindt en wat niet. De verkoper weet het mooi te vertellen, maar jij weet het beste wat je wil hebben. Als je niet uitkijkt zit je heel snel met een paar honderd euro duurdere tablet, omdat de verkoper vindt dat je toch echt wel veel geheugen moet bijkopen. De meeste gebruikers hebben een tablet om spelletjes te spelen, even  de mail te lezen, of om internet te gebruiken.

De apps

De programma’s heten apps, en zijn heel makkelijk te installeren. In de Appstore voor de iPad, of bij Android tablets Google Play Store, of bij de onbekendere goedkope tablets in alternatieve app stores zoals Getjar of AppBrain, vind je heel veel keus aan programma’s en spelletjes. Je kan vaak kiezen uit een gratis versie met reclame, of een betaalde versie zonder reclame.

Let op de kosten

Hoewel je heel veel spelletjes gewoon gratis kan spelen, zijn er wel genoeg valkuilen waar je in kan trappen waardoor je gratis spelletje uiteindelijk toch (veel) geld kan gaan kosten.Omdat ik al een paar keer toch van mijn eerste voornemen (om geen geld uit te geven) ben afgestapt, kan ik je dus waarschuwen als ervaringsdeskundige.

Een spelletje als Wordfeud of Ruzzle zet veel reclames over je spelbord, die je kan wegklikken door op het kruisje te klikken. Als je denkt dat het kruisje altijd rechts bovenin zit, heb je het mis. Juist als je automatisch naar rechtsboven gaat, blijkt het opeens links te zitten, en beland je in de Appstore.
Om de reclames nog wat irritanter te maken, komen er regelmatig filmpjes van andere spelletjes die je pas na 10 seconden kan wegklikken. Doe je dat per ongeluk te vroeg, dan kom je in de Appstore om dat spelletje te kopen. Aangezien je dat niet van plan was, verlaat je de Appstore, en moet je Wordfeud (of een ander spel) opnieuw starten.

Mijn geduld raakte op, en nu speel ik dus reclamevrij een gekochte versie. Hetzelfde spelletje heeft op mijn telefoon wel reclames, maar om het opnieuw te kopen gaat me toch echt te ver.

Er zijn veel spelletjes waarbij je een eigen wereldje kan creëren. Het kan een boerderij, maar ook een winkelcentrum, dierentuin, aquarium of land zijn. Mijn voorbeeld is de dierentuin, maar het principe werkt steeds hetzelfde:
Het is gratis
Je begint met een kaal terrein, en een paar munten. Met die gratis munten kan je een dier kopen. Na een bepaalde tijd kan je munten krijgen, daar koop je een tweede dier mee… Je krijgt bezoekers, die betalen munten waarmee je nieuwe dieren koopt, en voer. Hoe meer dieren, hoe meer bezoekers. Dan blijkt dat er voor gratis munten een beperkt aantal dieren te koop zijn, maar voor echt geld zijn veel mooiere dieren te koop. En ja, ik ben er ingetrapt! Achteraf is het natuurlijk een hele domme besteding van mijn geld geweest, terwijl ik juist dacht zuinig te zijn….
Er zijn muntjes nodig om het park mooier te maken, maar als je het echt mooi wil maken heb je heel veel muntjes nodig. Geen nood, je kan ook muntjes bijkopen. Op die manier hoef je niet zo lang te wachten. Zonder dat je het in de gaten hebt, word je hebberig gemaakt. Hoe makkelijk is het om even een aankoop te doen? Vooral omdat in veel gevallen een creditcard aan je tablet is gekoppeld, voel je niet meteen dat je echt geld uitgeeft.

Bij strategische spelletjes is er weer een andere reden om geld uit te gaan geven: Het spelletje is gratis. Het eerste level is simpel, maar ieder level wordt leuker en uitdagender. Na een paar levels blijkt dat je niet meer verder kan, maar na een bepaald bedrag te hebben betaald gaat er een slot open, en kan je weer door spelen. En wat doe je, als het nou net zo’n leuk spel was?

Wat gebeurt er, als je iemand anders op je tablet laat spelen? Kijk uit dat er niet opeens dingen aangeschaft zijn op jouw kosten! Vooral kleine kinderen overzien niet altijd waar ze op klikken.

Hoe voorkom je impulsaankopen?

Het simpelste is om gewoon tot tien te tellen, en vervolgens nog eens denken hoe belangrijk deze aankoop eigenlijk is.
Je kan in plaats van een creditcard te koppelen aan je tablet ook een Viabuy debitcard gebruiken. Deze prepaid creditcard kan je alleen maar gebruiken als er geld op staat. Dus als er per ongeluk op de aankoopknop wordt gedrukt, gaat de aankoop niet door als je geen geld op je kaart hebt gezet. Wil je wel iets aanschaffen, dan moet je eerst geld op de kaart storten (online snel geregeld). Je hebt dus even bedenktijd, misschien is de bevlieging alweer over.
Een iTunes Gift card is een mogelijke oplossing om als budget aan een kind te geven, hoewel ik denk dat het geld erg snel gebruikt zal worden voor dingen die je niet zelf uit zou zoeken.

Gadgets voor je tablet

Als je zuinig bent op je tablet, is het handig om een beschermhoes te kopen. Er zijn ook standaards te koop, omslagen ter bescherming, of folie om het glas te beschermen. Een touch pen is handig, als je geen vingerafdrukken op je scherm wil hebben, of als je wat dikkere vingers hebt, waardoor je niet goed kan zien wat je aanklikt. Op het fotootje bovenaan zie je mijn omslag en touch pen. Het waren extra kosten, maar ik vond ze wel erg leuk.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *