Een lagere energierekening is mogelijk

Op deze site houd ik jullie regelmatig op de hoogte, hoe je op een leuke manier  geld kan besparen. En omdat ik nu al een tijdje allerlei tips doorgeef , hoor ik ook van mensen om me heen steeds meer creatieve ideeën.

Lagere energierekening

Zo hoorde ik pas geleden van iemand, die haar energierekening een paar tientjes per maand omlaag had gekregen door allerlei handige trucjes toe te passen. Als je ook je energiekosten naar beneden wil krijgen, moet je deze tips eens toepassen. Ze blijken dus echt te werken.

De leukste tip vind ik deze: Als je thermostaat van de verwarming in de buurt van een deur is, slaat de cv steeds aan als er een beetje kou langs komt (als de deur opengaat dus). Door een paar kaarsen of waxinelichtjes in de buurt neer te zetten, is de lucht daar warmer. Zo denkt de thermostaat dat het niet nodig is om de kamer opnieuw te verwarmen.

Bespaar stroom

Je kan echt energie besparen als je alle stekkers ‘s avonds uit het stopcontact haalt. Vind je dat teveel gedoe, steek dan een aantal stekkers in een verlengsnoer met bijvoorbeeld zes aansluitingen, dan hoef je er maar aan één te denken. Ook scheelt het als je een draadloze telefoon niet de hele dag op de oplader laat staan, maar bijvoorbeeld een uurtje per dag.

Om je energierekening nog meer te drukken, is het beter om geen gebruik van een wasdroger te maken. Het is de keuze tussen hardere handdoeken of een hogere rekening. Buiten drogen geeft minder stugge handdoeken omdat ze dan in beweging zijn door de wind.

Overal waar je het licht niet nodig hebt, kan je de lampen uitdoen. Ledverlichting kost veel minder stroom dan gewone verlichting, en als je nog gewone gloeilampen hebt, vervang ze dan door spaarlampen. Die zijn lang niet zo duur meer in aanschaf en leveren een aardige besparing op.

Iets meer werk…

Een hoop mensen gebruiken een vaatwasser. Die worden wel zuiniger dan vroeger, maar een teiltje afwaswater is een veel goedkoper alternatief. Wij hebben een boilertje van 10 liter, dus moet je de hete kraan niet nutteloos laten lopen (anders ook niet natuurlijk) anders zit je gauw met koud water en moet je 10 minuten wachten.

Het scheelt als je voor het afwassen met een stukje keukenpapier het vet van de borden haalt en met koud water de vaat afspoelt, voordat je het hete water in je teiltje laat lopen.

Kijk je echt t.v.?

Verder kun je je afvragen of de televisie een hele avond aan moet staan, als er eigenlijk niet naar gekeken wordt. Als je hem alleen aanzet als je echt iets wil zien, denk ik dat het in een hoop huishoudens uren zou schelen. Het komt voor, dat de t.v. alleen voor achtergrondgeluid gebruikt wordt, maar dan gebruikt een radio echt minder stroom.

Heb je zelf nog tips, die je niet overal leest, reageer dan op deze blog. Je helpt er anderen mee te besparen.

3 thoughts on “Een lagere energierekening is mogelijk”

  1. Hoi Marieke, wat een leuke website! Had je ook al de tip gekregen om, als je rijst of pasta kookt, dan gelijk het hele pak te koken? Wat je niet direkt nodig hebt, vries je in kleine porties in en gebruik je later. Scheelt weer gas!
    En planten: vraag / ruil stekjes met anderen! kost niks.
    Boodschappen doen een uur voor sluitingstijd levert vaak ook nog veel afgeprijsde dingen op (vooral op zaterdag)

  2. Ja, leuk. Dat soort tips bedoel ik nou! Naar aanleiding van de stekjes, wil ik ook de zaadjes van uitgebloeide planten onder je aandacht brengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *