Durf jij zuinig te doen?

De laatste tijd lijkt het of er twee stromingen zijn op het gebied van besparen. Er zijn mensen die doen alsof ze erg krap zitten, terwijl het eigenlijk best meevalt. Aan de andere kant zijn er ook mensen, die vooral niet willen laten merken dat ze zich niet alles kunnen permitteren.

Durf jij jezelf te zijn?

Wat zou het makkelijk zijn, als je gewoon voor jezelf op durft te komen. Over geld wordt veel gepraat, maar is toch ook een taboe, herken je dit? :

Tegen alle negatieve berichten in beseffen dat je eigenlijk best een aardig banksaldo hebt. Zoiets zeg je niet gauw, want dat klinkt zo opschepperig

Eigenlijk heb je niet naar de prijs gekeken, en bij de kassa durf je niet te zeggen dat je het te duur vindt. Koop je het dan met tegenzin, en moet je daardoor de rest van de week extra zuinig doen?

Echt krap zitten

Er zijn genoeg mensen die zich echt met weinig geld moeten redden. Ik heb bewondering voor de creativiteit van die groep. Continue keuzes moeten maken, want als je het een koopt, kan je het andere dus niet doen.
Vaak speelt daar schaamte een rol, en duurt het lang voordat anderen er achter komen.

Misschien is ook hier de beste raad om eerlijk te zijn. Er kunnen mensen in je omgeving zijn, die je willen helpen (stel dat ze net teveel gekookt hebben, of juist een artikel weg willen gooien dat jij nodig hebt).

Schone schijn

In een tijdschrift las ik, dat iemand voor de buitenwereld deed alsof ze nog steeds een goedbetaalde baan had. In werkelijkheid was ze werkloos geworden, en kon haar oude levensstijl niet meer betalen.
Uit angst om niet geaccepteerd te worden, bleef ze dure feesten geven (met geleend geld). Door dit gedrag werden de geldzorgen veel groter, dan als ze haar gedrag en boodschappen had aangepast aan haar budget.
Ze was bang om haar vrienden kwijt te raken, maar echte vrienden raak je niet kwijt als je minder geld hebt.

Er bestaan ook producten die je kan huren, als ze eigenlijk te duur voor je zijn, maar je toch wil pronken.

Besparen door huren

Dit brengt me wel weer bij een bespaartip: Als je een keer gaat klussen, maar niet van plan bent om er een gewoonte van te maken, kan je allerlei gereedschap huren bij de bouwmarkt. Ook een behangtafel is een sta-in-de-weg, die je kan huren.
Het is veel goedkoper dan de aanschaf van allerlei apparaten. Maar als je van plan bent om het vaker te gaan huren, ben je weer wel goedkoper uit om dat apparaat te kopen.

Als je een schilderij kopen te duur vindt, kan je er ook eentje huren bij de kunstuitleen bedrijven.

Het lijkt misschien vreemd, maar een boek lenen bij de bibliotheek (omdat je niet ieder boek wil kopen) is eigenlijk hetzelfde gedrag.

Wel of niet zuinig…

Toen ik tien jaar geleden leuke kleren in een kringloopwinkel kocht, omdat ik het altijd al leuk vond om een voordeeltje te hebben (nieuwe kleren zijn ook na een keer dragen niet meer nieuw), werd mij gezegd dat ik dat er niet bij hoefde te zeggen. Een ander hoefde niet te weten dat ik tweedehands spullen droeg….
Eigenlijk gingen mensen niet in de eigen plaats een kringloopwinkel in. Nu is het bijna een trend, kijken of je nog een koopje vindt.

Voel je je arm, of ben je het echt?

Door de berichten in de media, merk ik dat mensen die zich financieel lekker redden, toch het idee hebben dat ze het slecht hebben.

Ik bezocht een oudere dame, die de bekende teksten klaagde: wij zijn altijd de dupe, ze pakken altijd de gewone man (ja sorry, daar kan ik niks aan doen), ik weet niet hoe ik het moet redden… Best erg, als je het alleen maar leest.

Maar dezelfde dame drinkt alleen Senseo koffie met een smaakje, koopt ieder seizoen nieuwe kleren, rookt behoorlijk, en heeft regelmatig een uitstapje.
Dat is haar van harte gegund, maar het zou fijn zijn als ze er van kon genieten. Het kan ook zijn, dat ze haar oude gedrag hield, maar niet haar oude inkomen. Dan kan je het inderdaad niet meer redden.

Een dubbeltje op zijn kant

In het televisieprogramma “effe geen cent te makken”, of “een dubbeltje op zijn kant” kun je zien hoe hoog schulden op kunnen lopen als je jezelf niet aanpast aan de omstandigheden. Laatst was er iemand, die geld ging pinnen met haar creditcard als ze geen geld meer had…
Het lijkt me duidelijk dat je dan dus alleen maar meer schulden krijgt. Op die manier schuif je problemen voor je uit, en wordt het alleen maar erger. De rekening van het geld pinnen moet je ook betalen, en doe je dat niet, dan wordt het geleende bedrag verhoogd met boeterente (en dat is heel veel onnodig geld uitgeven).

Een goeie spreuk:

Terwijl ik deze blog schrijf, komt er via twitter een hele toepasselijke spreuk binnen. Goed voor op een tegeltje, wat mij betreft.

Wees vooral jezelf, het origineel is altijd meer waard dan een kopie

Het zal niet voor niks zijn, dat er zulke teksten bestaan. Doe er je voordeel mee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *