Besparen door te rekenen

Rekenen is voor de meeste kinderen niet het lievelingsvak. Als ze toch eens zouden weten hoe vaak je het later nodig hebt…

Door je boodschappen eens kritisch te bekijken, kan je veel geld besparen. Is het je wel eens opgevallen dat niet iedere fabrikant dezelfde hoeveelheid in een verpakking doet? Het is zonder enig rekenwerk niet te zien of je voordelig uit bent.

Een oefening rekenen

Als voorbeeld neem ik de keukenrollen van de Aldi: ik kon kiezen uit een verpakking van vier rollen, 50 vel per rol, of drie rollen met 100 vel per rol. De vier rollen kosten €1,75 terwijl de dikkere rollen drie voor €1,89 te koop zijn.

Als je haast hebt, zie je dat €1,75 het goedkoopste is. Als je iets meer tijd hebt, begrijp je dat je eigenlijk zes rollen voor €1,89 hebt! Want 100 vel is twee keer zoveel als 50 vellen.

Nu gaan we rekenen: €1,75 : 4 = €0,43 per rol, €1,89 : 6 = €0,31 per rol. Dat scheelt 43-31=12 cent per rol.

Het kan zijn dat in een andere winkel weer andere hoeveelheden verkocht worden. Onthoud dat je niet meer dan €0,31 per rol uit wil geven. Dus als er keukenrollen per 8 stuks verkocht worden, wil je niet meer dan €2,48 (8x€0,31) betalen. Zo weet je meteen of een aanbieding wel echt een koopje is.

Goedkoper uit, of juist niet?

Ook bij andere boodschappen kan je het beste opletten, en rekenen of je de prijs wil betalen voor een bepaald artikel.

Bij de kaas of de vleeswaren wordt vaak de prijs per 100 gram in grote cijfers getoond. Alleen bevat de verpakking soms een andere inhoud! Kijk altijd even op de verpakking, hoeveel er in zit.

Op een reclamebord staat bijvoorbeeld: ‘Een stukje worst voor slechts €0,69 per ons’ kan verkocht worden in stukjes van 250 gram! Dan betaal je tweeenhalf keer €0,69! Dat is €1,72 . Onbewust verwacht je dat het stukje worst €0,69 kost, dus valt de prijs erg tegen.

Aanbieding? Of toch niet

Als je verder met een kritische blik de aanbiedingen bekijkt, kom je er achter dat de kortingen soms tegenvallen. Zo kwam ik een aanbieding tegen: 6 kleine flesjes frisdrank voor €1,80. Even rekenen…. Dat is 30 cent per flesje. De gewone prijs stond er ook nog: €0,29 per flesje! En toch werden er meer per 6 verkocht, toen ze in de aanbieding waren.

Het is iets lastiger, als er acties zijn waarbij ‘de derde gratis’ is. Vooral als je ook mag combineren, en het goedkoopste artikel gratis is. Probeer in het laatste geval niet een goedkoop artikel te kiezen, want dan is je voordeel het minst.

Reken uit hoeveel twee artikelen kosten, en deel dat door drie. Dan weet je hoeveel je per artikel betaalt. Soms is in een andere winkel op hetzelfde moment het artikel voor die prijs te koop.

Je zal zien dat het best geld kan schelen, als je met je rekenmachine boodschappen gaat doen. Of je probeert het hoofdrekenen weer eens toe te passen, dat kan ook leuk zijn. Wie had dat vroeger op school kunnen bedenken?

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *