Besparen dankzij de zon

Heb je ook zo genoten van de zon, afgelopen dagen? Natuurlijk zijn er altijd mensen, die het liever wat minder heet hadden gehad. Voor die mensen wil ik in deze blog laten zien welk voordeel je kan hebben van de zon.

Zonne-energie

Natuurlijk denk je meteen aan zonnepanelen en solarlampjes, die stroomkosten besparen. Opladers die op zonne-energie werken, kunnen ook de aanschafkosten terug gaan verdienen. Opladers moeten eerst tussen de acht en twaalf uur zonlicht opvangen, voor ze hun werk kunnen doen.

Gratis wasdroger

Als je met warm weer je was buiten hangt, is het sneller droog dan in een wasdroger. Bijkomend voordeeltje: als het glad aan de lijn heeft gehangen, hoef je het niet meer te strijken.

Maar ook voor je zelf levert de zon energie:

Als de zon schijnt, krijg je meer energie. Vooral in de beginperiode (toen we net uitgemopperd waren, omdat er geen echte zomers meer waren) liep iedereen te genieten van de zon.
Mensen keken vrolijker, gingen meteen ramen lappen (omdat je de sporen van de regen zo goed kan zien), en opeens werd de fiets weer gepakt in plaats van de auto.

Daar komt de eerste besparing: Als je de auto pakt, omdat je geen zin hebt om nat te regenen bijvoorbeeld, kost dat benzine.
Vooral kleine stukjes rijden is erg onvoordelig. Met mooi weer heb je veel meer zin om te fietsen dan in die hete auto te zitten. Goeie stimulans voor een gezonder vervoermiddel, probeer dat ook te doen als het weer wat minder wordt.

Invloed van de zon op je boodschappen

Er wordt geadviseerd, om veel water te drinken als het heel warm is. In ieder dieet wordt dat ook geadviseerd, maar toch maakt de zon het wel makkelijker om het daadwerkelijk te doen. Als ik eerlijk ben, smaakte water me ook veel beter dan een kop koffie.
Onbewust ga je ook gezondere dingen eten: ik heb meer rauwkost, sla en fruit gegeten, dan bij koudere temperaturen. De aardbeien waren denk ik allemaal tegelijk rood geworden, want ze waren opeens erg goedkoop. Op de markt hing een bord met heel groot erop: AARDBEIEN TWEE DOZEN 2 EURO, en eronder wat kleiner: een doos 1 EURO. Bijna iedereen kocht twee dozen…

Gezond bruin

Als je graag een bruin kleurtje hebt, ga je misschien weleens naar de zonnestudio. Dat geld kan je lekker in je zak houden. Natuurlijk moet je jezelf wel goed insmeren. Met wat geluk had je vorige maand zonnebrandcreme gekocht, toen ze massaal in de uitverkoop stonden (vanwege het slechte weer).

Goedkope vakantie

Was je van plan om last-minute toch nog een zonvakantie te boeken? Dat is niet meer nodig. De tropische temperaturen hebben we hier lang genoeg gehad. Als je brood meeneemt, een koelbox met drinken, en eventueel wat leeswerk, kan je een goedkoop stranddagje hebben (vooral als het op de fiets bereikbaar is). Je hoeft niet op een terrasje te gaan zitten, dat maakt het weer duurder.
Als je de avond voordat je weggaat flesjes water vult (niet helemaal vol omdat het gaat uitzetten) en in de vriezer legt, kan je ze bevroren meenemen. Het ontdooit door de warmte, maar het water is dan wel lekker koud te drinken.

Barbecuen, of niet?

Het lijkt wel, of je met mooi weer moet gaan barbecuen. De winkels liggen vol met bbq-vlees. Als er een aanbieding is, vries het gewoon in. Je kan het ook gewoon gebruiken bij je warme maaltijd, als het weer wat koeler is. Meestal is een verpakking groot genoeg om er meerdere keren van te eten.

Toch last van de warmte?

Hier zijn een paar plaatsen waar het altijd koeler is dan buiten:
In een supermarkt is airco, ze moeten wel, om de levensmiddelen fris te houden.
In een kerk, vooral die ouderwetse grote kerken hebben een hoog plafond en dikke muren.

Wel verkwistend, maar koel: ga rijden in een auto met de airco aan. Dit is beslist geen bespaartip, maar als je het echt niet meer redt kun je het proberen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *